Najrazvitejše in hitro razvijajoče se države v skupini G20 morajo okrepiti mednarodno sodelovanje, Nemčija pa še posebej vztraja pri uveljavitvi dogovora o boju proti podnebnim spremembam, za odprto družbo in za prosto trgovino. To je glavni poudarek gostiteljice današnjega in jutrišnjega vrha G20 v Hamburgu, nemške kanclerke Angele Merkel na tiskovni konferenci, ki sta jo po srečanju imela s singapurskim premierjem Lee Hsien Loongom.

Brez rdečih črt za Pjongjang

V Nemčiji je od danes tudi že kitajski predsednik Xi Jinping, ki se je sešel z južnokorejskim voditeljem Moon Jae Inom ter se zavzel za mirno rešitev napetosti na Korejskem polotoku in za tamkajšnjo jedrsko razorožitev. Kitajska podpira prizadevanja nove južnokorejske vlade za obnovo dialoga s Pjongjangom. Severnokorejsko trmoglavljenje z raketnim in jedrskim orožjem bo ena glavnih tem dvodnevnega srečanja G20. Donald Trump je že v Varšavi na tiskovni konferenci po srečanju s poljskim gostiteljem Andrzejem Dudo dejal, da bo ameriški odgovor na prvi severnokorejski preizkus medcelinske rakete »zelo odločen«. Kaj to pomeni, ni razlagal, omenil pa je, da ne namerava vleči »rdečih črt« kot njegov predhodnik Barack Obama.

Tudi Trump je danes že dopotoval v Hamburg. Osrednji dogodek današnjega dne bo njegovo prvo srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, sploh ker je danes v Varšavi proti Moskvi izstrelil nekaj puščic, tudi glede vmešavanja v ameriške volitve, čeprav je še bolj kritiziral Obamo. Ta naj ne bi nič naredil za preprečitev volilnega vmešavanja, ker da je računal na zmago demokratke Hillary Clinton.

Trump se je danes že srečal z Merklovo, ki tudi v predvolilne namene javno poudarja razhajanja s Trumpom in je očitno pripomogla k temu, da je iz strankinega pred dnevi predstavljenega volilnega manifesta izpadlo prej obvezno poudarjeno prijateljstvo z ZDA. Malokdo, še posebno Merklova, ki je to že nekajkrat poudarila, pričakuje, da bo Trump spremenil stališča, ki so ga osamila že na nedavnem srečanju skupine G7.

Vnaprej pričakovana razhajanja

Najbolj nesporno na G20 je stališče glede mednarodnega terorizma, ki pa bo v niansah vseeno obremenjeno z različnimi vlogami Zahoda, Rusije in tudi Kitajske, Turčije in Savdske Arabije v sirskem konfliktu. Malo manevrskega prostora si je Trump pustil pri podnebnih spremembah, kjer druge podpisnice pariškega sporazuma ne pristajajo na njegovo ponovno odprtje. Ni pa nujno, da bo v G20 ostal povsem osamljen.

Slednje pa se mu obeta pri njegovem vztrajanju pri tem, da so trgovinski sporazumi pogubni za Ameriko. Evropska unija je na predvečer hamburškega vrha z Japonsko podpisala prostotrgovinski sporazum. »Pred vrhom G20 sta, verjamem, Japonska in EU demonstrirala močno politično voljo za dvig zastave svobodne trgovine nad obratom v protekcionizem,« je ob tej priložnosti dejal japonski premier Šinzo Abe.

100.000 protestnikov

Skupaj z voditelji dvajseterice držav se v Hamburg zlivajo tudi protestniki. Policija jih ob vrhu pričakuje okoli 100.000, za okoli 8000 med njimi pa ocenjuje, da so pripravljeni sprožiti nasilne akcije. Nekaj manjših protestnih akcij z začetka tega tedna je minilo relativno mirno. Še najglasnejši in s pivom podprti so bili mladi veseljaki v noči na četrtek, ko so mahali z napisi proti kapitalizmu in voditeljem G20 s Putinom, Erdoganom in Trumpom na čelu. Požig prodajalne luksuznih vozil porsche v isti noči pa je za policijo napoved hujših izgredov. Zaskrbljeno je tudi lokalno prebivalstvo, ki Merklovi že zameri izbiro drugega največjega nemškega mesta za srečanje G20 in za poskus prikaza, da zdrava demokracija prenese tudi protestnike.