Pošiljam vam tloris novega apartmaja na Obali in vas prosim za pomoč pri odločitvi: ali v kuhinjskem delu slediti predlogu načrtovalcev s kuhinjskim otokom ali tega zanemariti in raje postaviti kuhinjo v obliki črke L. Dilemo povzroča skrb, da bi otok preveč zapolnil prostor in omejil gibanje okrog njega, vrata nasproti otoka namreč vodijo na teraso. Kaj menite vi? Tudi stena, ki zastira neposredni pogled iz predsobe v dnevni prostor (ob kopalnici), se zdi odveč in bi jo najraje podrli. Jedilno-dnevni prostor niti ne dovoljuje kaj več manevrskega prostora, morda manjka le še kakšna vitrina. Za vsakršen nasvet vam bomo zelo hvaležni!

Janko

Odgovor

Z vašim predlogom o spremembi predlagane opreme se popolnoma strinjam! Že iz mojega narisanega predloga v merilu je vidno, da je prostor bolj zračen in manj natrpan. Prav tako je kuhinja brez otoka večja in bolj funkcionalna.

Jedilna miza je lahko tudi raztegljiva, saj vam prostor to dopušča. Menim, da lahko tudi vmesno steno v bivalni sobi odstranite in prostor bo zadihal.

Predlagam vam, da stil pohištva in ostalo opremo v stanovanju izberete v morsko modernem stilu. Tako kuhinjski elementi kot nizek poličnik naj bodo bele barve. Tudi sicer naj prevladuje bela barva (ki je najprimernejša za vroče obmorske kraje). Za poživitev prostora pa lahko umestite nekatere druge elemente v mornarsko modri barvi. Želim vam veliko prijetnih počitniških dni!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.