Podporo rasti vrednosti bančnih delnic je na ameriškem trgu dala tudi objava podatkov, da je vseh 34 ameriških finančnih družb prvič po letu 2011 prestalo stresne teste. Presežna kapitalska ustreznost pa bo v prihodnje razveseljevala v obliki višjih dividend in z obsežnejšimi odkupi lastnih delnic.

Cena nafte se je v zadnjih dneh pobrala z desetmesečnega dna, za kar so bili zaslužni zadnji podatki o nižji ameriški proizvodnji. Tedenski podatki so pokazali, da so v ZDA na dan načrpali 9,3 milijona sodov nafte, s čimer je proizvodnja upadla za 100.000 sodov. Po dolgem času se je tudi zgodilo, da je upadlo število delujočih naftnih vrtin. Kljub zadnjemu odboju cen (brent je skočil na 49 dolarjev) je v prvem polletju cena nafte padla za okoli 13 odstotkov. Očitki o občutnem upadu cene tekočega zlata v letošnjem letu letijo na Opec, za katerega menijo, da bi moral odločneje ukrepati. Kljub majskemu dogovoru združenja članic proizvajalk nafte o podaljšanju omejitve dnevno načrpanih kvot članicam ne uspe stabilizirati naftnega trga, na katerem je še vedno presežna ponudba. Razlog gre iskati tudi v napovedi, da bodo proizvajalci v Severni Ameriki v prihajajočem obdobju povečevali proizvodnjo na rekordno raven in tako izničili prizadevanja članic Opeca in Rusije, da bi zmanjšali presežne količine nafte na trgu. Letošnji padec cen analitiki tako pripisujejo zgolj presežni ponudbi, in ne nezadostnemu povpraševanju, ki bi lahko bilo znamenje stagnirajoče gospodarske aktivnosti.

Glede na zadnjo oceno je bila v juniju rast obsega gospodarske aktivnosti v območju evra boljša od prvotnih ocen, so pokazali končni izsledki raziskav analitske hiše Markit. Kazalnik nabavnih menedžerjev (PMI) za območje z evrom se je junija znižal za 0,5 točke, na 56,3 točke. Glede na povprečno vrednost PMI (56,6 točke) je bilo drugo letošnje trimesečje za evrsko območje najboljše od prvega četrtletja 2011.