Matjaž Hanžek je vodji poslancev Levice Luki Mescu sporočil, da zapušča poslansko skupino. K tej potezi je odločilno prispevalo združevanje Trs in Iniciative za demokratični socializem v stranko Levica, ki je po Hanžkovem prepričanju potekalo nedemokratično in nekorektno. »Združeno levico sem si predstavljal kot koalicijo oziroma stranko, ki bo temeljila na bazi in bo pokrivala široko fronto protineoliberalističnih sil, ne pa kot ozko skupino posameznikov,« nam je svoj odhod iz poslanske skupine Levice potrdil Hanžek (stranko Trs je zapustil že v začetku letošnjega leta). Po naših informacijah je v obvestilu o izstopu med drugim napisal, da cilj ne opravičuje poti, pot pa je tudi cilj. Z izstopom Matjaža Hanžka ima poslanska skupina Levice le še pet poslancev. Mesec je v odzivu sporočil, da izstop spoštuje, a tudi obžaluje.

Hanžek sicer ostaja parlamentarec; zaenkrat naj bi bil samostojni poslanec. Upa pa, da bo lahko tudi v prihodnje vodil preiskovalno komisijo, ki ugotavlja politično odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Mesec je v odzivu dodal, da bodo »ne glede na njegovo odločitev v Levici naredili vse, kar je v naši moči, da obdrži mesto predsednika v preiskovalni komisiji glede TEŠ 6 in da komisija uspešno zaključi svoje delo«.

Komisija bo jutri opravila prvi soočenji: najprej bo poskušala ugotoviti, zakaj so nastale razlike v izjavah dveh nekdanjih direktorjev TEŠ Uroša Rotnika in Simona Tota, nato pa bo soočila gospodarska ministra v Pahorjevi vladi Mateja Lahovnika in Darjo Radić. Kot je znano, je bil Lahovnik zagovornik projekta TEŠ 6, Radićeva pa je poskušala projekt, ko je ugotovila, da ga spremljajo velike nepravilnosti, upočasniti. Nedvomno medijsko najodmevnejše soočenje nekdanjega premierja Boruta Pahorja, ki do leta 2010 projektu TEŠ 6 ni posvečal pozornosti, in njegovega ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ki je najglasneje opozarjal na to, da je »blok 6 Patria Pahorjeve vlade«, pa bo zaradi odsotnosti predsednika republike preloženo na september. Pahor se bo namreč jutri udeležil vrha Pobude treh morij v Varšavi, na katerem bo navzoč tudi ameriški predsednik Donald Trump.