»Na viberju mi je nekaj pred 10. uro napisal, naj poskrbim za mačke, ki jih je imel sicer zelo rad. Ko sem ga poklicala, je večkrat ponovil, da je vsega konec, tako da sem vedela, da ni dobro. V zadnjem sporočilu mi je zvečer napisal, naj ga pokličem, še pred tem pa me je prosil, naj pridem na Rab. Prepričevala sem ga, naj se preda, saj ima vendar družino,« je za hrvaški portal Index.hr svoj zadnji pogovor z bratom opisala Loreta Podner-Smojver. »Rekel mi je, da nima več volje, da bo šel, naj pa vsem povem, da ni nor. Vedel je, da bi ga strpali v kakšno bolnišnico. Rekel je, da je svoje naredil in da je zanj konec. Poslovil se je in mi samo še rekel, da se bo poskusil ubiti tako, da bo naredil čim manj škode,« je razložila.

Najprej izgubil službo, nato še soprogo

Spomnimo - 48-letni hrvaški vojni veteran Srđan S. je bil s psihiatrom Sinišo R. v sosedskem sporu, živeli so namreč v isti hiši. Z vojaško puško je v nedeljo zjutraj psihiatra ustrelil v nogo, pokončal pa ga z rafalom. Soproga umorjenega se je pred streli rešila tako, da je skočila skozi okno. 48-letnik se je zabarikadiral v hišo, pripadniki hrvaških posebnih sil so hišo obkolili, moški pa je nanje streljal in grozil, da bo hišo razstrelil. Grožnjo je zvečer tudi uresničil.

»Kar se je zgodilo obema družinama, je grozno. Ko bi le lahko zavrtela čas nazaj,« je obupana napadalčeva sestra, razkrivajoč nekaj podrobnosti iz njegovega življenja, ki so nakopičene povzročile tragedijo. Najprej je lani ostal brez službe, potem se je še ločil od soproge. »Preselil se je na Rab, kjer je živel sam z mačkami. Zelo rad jih je imel, bile so središče njegovega sveta,« je sestra opisala nežnejšo plat napadalca.

Vzrok težav tudi številne mačke

A so bile tudi te eden od vzrokov za sosedske spore. »Slišala sem, da jih sosedi niso marali, a se z njimi sprva ni spuščal v prepire. Do prvega soočenja je prišlo nekaj mesecev po nakupu apartmaja, a ne vem, če so bile vzrok mačke. Nezadovoljstvo se je potem začelo kopičiti – začelo se je z nadstreškom, nadaljevalo s klimo, ogrado, pa tudi porabo elektrike. Šlo je za medsosedsko komunikacijo, ki nikakor ni bila na nivoju,« je dodala.

Z bratom je govorila tudi na predvečer tragedije. »Imeli so težave. Rekel je, da zaradi psihiatra in njegove kolegice ne more dobiti službe, saj zaradi neke njune prijave ne more dobiti potrdila o nekaznovanosti. Kdo ve, kaj se mu je takrat podilo po glavi,« se sprašuje tudi ona.