Če v reprezentanci Portugalske ne bi bilo trenutno najboljšega nogometaša na svetu Ronalda, bi bilo letošnje tekmovanje povsem drugorazredno. A tudi Ronaldo je predčasno zapustil turnir po porazu v polfinalu proti Mehiki in izpustil tekmo za tretje mesto, ker sta se mu rodila dvojčka. Nepomembnosti tekmovanja je bilo primerno tudi zanimanje, saj je bilo na večini tekem veliko praznih sedežev na stadionih v Sočiju, Moskvi, Kazanu in Sankt Peterburgu. Stadioni v drugih mestih, ki bodo gostila mundial, sploh še niso zgrajeni.

Po tekmovalni plati je zmaga Nemčije z rezervno reprezentanco brez zvezdnikov presenečenje. Skrivnost nemškega uspeha je v tem, da so bili rezervisti izjemno motivirani in željni dokazovanja, saj se želijo prebiti v ekipo, ki bo prihodnje leto branila naslova svetovnega prvaka iz Brazilije. Če bi Nemci nastopili z vsemi najboljšimi, verjetno ne bi bili tako zagnani, saj bi bil za večino turnir le nujna obveznost po koncu dolge sezone in bi bili z mislimi že na počitnicah. Zmaga Nemčije z ekipo B nakazuje, da utegne postati takšen vladar v reprezentančnem nogometu, kot je bila v Španija v prvem desetletju tretjega tisočletja. Nemčija ima zaradi načrtnega vlaganja v mlade izjemen kadrovski bazen, kar je potrdila tudi z osvojitvijo naslova evropskega prvaka do 21 let na prvenstvu na Poljskem. Nemci so očitno lačni zmagovanja, medtem ko nogometaše v številnih drugih reprezentancah najprej zanima, ali bodo s svojo pričesko vzbudili pozornost. Nemci in Portugalci so na račun evropske kakovosti pokazali tudi največ taktične zrelosti, medtem ko sta Čile in Mehika plačala davek tudi zato, ker sta igrala preveč s čustvi in premalo z glavo.

Rusi niso zaskrbljeni le zaradi slabega obiska na stadionih, ampak tudi skromnih predstav reprezentance, ki je tekmovanje končala že v skupinskem delu. Trenutno ni konkurenčna za svetovni vrh. Največja novost turnirja je bila uporaba videotehnologije pri sodniških odločitvah. Je v pomoč, vse bolj jo bodo uporabljali tudi v posameznih ligah. Le sistem bo treba dodelati, da bodo odločitve sprejete hitreje, saj gre zaradi ogleda posnetkov v nič kar nekaj minut igralnega časa. Pokal konfederacij je bil generalka za svetovna prvenstva v Nemčiji, Južni Afriki, Braziliji in Rusiji. Za prvenstvo leta 2022 v Katarju tega ne bo, ker ga v poletnem terminu ne morejo prirediti zaradi vročine.