»Sem srečko. Naredil sem napako, a vseeno zmagal. Najprej se moram zahvaliti fantom iz ekipe Bora, ki so me varovali ves dan. Ni bilo lahko, veliko stresa je v karavani. Tudi zaključek je bil vse prej kot lahek. Že 800 metrov pred ciljem sem videl vrzel, ko bi lahko pospešil, a sem vedel, da je prezgodaj. Ko mi je v začetku sprinta noga zdrsnila s pedala, je bila to še ena napaka,« je po koncu etape dejal Peter Sagan, ki je s tako značilnim navihanim nasmeškom pospremil zmago tretjega dne francoskega Toura.

Slovak osme zmage na Touru ni proslavil z nobeno zabavno gesto, po katerih je postal tako znan. Glede na traso, ki je bila pisana kot nalašč za svetovnega prvaka, bi jo lahko pripravil vnaprej. Je Sagan, ki še vedno ohranja podobo Kristusa, izgubil navdih zaradi odgovornosti starševstva? Pred dnevi je na instagramu napovedal, da bosta z ženo Katarino zibala in v dobrem dnevu sta zbrala 77.000 všečkov. Le koliko jih bo v enakem času po zmagi na Touru?

Zmago Sagana in drugo mesto Avstralca Michaela Matthewsa je napovedal tudi slovenski prerok Luka Mezgec. Vsi so ga imeli na očeh ves dan. »Kaj je pritisk? Ne vem, kaj je to,« je z nekaj znanega igralskega vložka Sagan odgovoril, kako nanj vplivajo pričakovanja, vloga favorita in pritisk okolice. Ko so ga po etapi vprašali o željah po zeleni majici najboljšega po etapnih uvrstitvah, ki jo je že petkrat zapored pripeljal do Pariza, organizatorji pa so nemara zaradi pestrejšega boja spremenili način točkovanja v njegovo škodo, je kratko odvrnil: »Dobro se počutim tudi v mavrični majici. Lahko jo nosim. Bomo videli, kaj bodo prinesli naslednji dnevi.«

Od hitrih kolesarjev, ki zmorejo med deset tudi na sprinterskih etapah, so ostali spredaj le Sagan, Matthews in Francoz Arnaud Demare. Etapa je bila vse prej kot ravninska. Skupaj so na merilnih napravah namerili kar 1500 višinskih metrov. Čeprav je bil zaključni vzpon dolg le 1,6 kilometra, so se v ospredju že pokazali vsi hribolazci. Tako sta od sedmega mesta navzdol v cilj pripeljala skupaj oba kapetana nebeškega Skya – v rumeni Geraint Thomas in Chris Froome. Zraven pa vsi glavni tekmeci: Jacob Fuglsang in Rafal Majka, nekdanji in aktualni zmagovalec slovenskega Toura, Kolumbijec Nairo Quintana, Romain Bardet in Richie Porte. Sredin tekmovalni dan na planoto Lepih deklet (La Planche des Belles Filles) v Vogezih bo že pokazal še jasnejše razmerje v boju za rumeno majico.

Rumena dirka tudi na francoskih tleh v Longwyu ni prinesla izstopajočega dosežka slovenski četverici. Po tretjem dnevu je že jasno, da se Primož Roglič (80.) in Jani Brajkovič (86.), ki vozi že svojo enajsto tritedensko dirko, ne bosta vrgla v bitko za rumeno. Oba sta končala z zaostankom minute in 48 sekund. Strategija bodo enodnevni poskusi. V slovenski ekipi Bahrain Merida so vse stavili na edinega kapetana Sonnya Colbrellija, enega redkih, ki je uradno z ekipo že podaljšal pogodbo tudi za sezono 2019. Italijan je v skladu z načrtom zaključni del vzpona na obzidje Longwy začel v ospredju, a ni vzdržal ostrega ritma. V cilj je pripeljal 61., tik pred pomočnikom Gregom Boletom (62.). Borut Božič je padel 20 kilometrov pred ciljem in ni zmogel pomagati v zaključku.