Hrvaško zunanje ministrstvo je v današnjem sporočilu za javnost še poudarilo, da je »treba na območju Piranskega zaliva in pred njim spoštovati začasno sredinsko črto razmejitve med dvema državama, kot je to bilo v času nekdanje države«.

Zunanji minister Karl Erjavec je napovedal, da se bo odzval na hrvaško protestno noto, ki zahteva sredinsko razmejitev Piranskega zaliva. Pri tem se je po poročanju POP TV zavzel tudi za izogibanje ribiškim incidentom in južne sosede zlasti spomnil na zgodovinska dejstva.

»V nekdanji državi morje ni bilo razdeljeno med republikami. Imeli smo jugoslovansko teritorialno morje, ki je mejilo na italijansko teritorialno morje. Ta informacija mi je zelo nenavadna. Sredinske črte nikdar ni bilo, najmanj pa pred 25. junijem 1991,« je povedal Erjavec.

Kršenje sredinske črte v Piranskem zalivu

Hrvaško notranje ministrstvo je pred tem sporočilo, da so slovenska policijska plovila minulo soboto trikrat kršila sredinsko črto v Piranskem zalivu. Kot so dodali, so hrvaški policisti opozorili slovenske kolege, da so v hrvaških teritorialnih vodah, slovenski policisti pa so se nato vrnili v slovensko morje.

Na slovenski policiji so potrdili dva incidenta. Hrvaški ribiči so po njihovih navedbah v soboto dvakrat (drugič v spremstvu hrvaške policije) zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga po opozorilu tudi zapustili.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je za danes napovedal diplomatsko noto, ker so hrvaški ribiči zapluli v območje nadzora slovenske policije.

Srečanje premierjev 12. julija v Ljubljani

Hrvaški premier Andrej Plenković je med današnji obiskom v Požegi na novinarsko prošnjo, naj se odzove na incidente v Piranskem zalivu, povedal, da je »njegovo osrednje sporočilo, da je treba vprašanje meje s Slovenijo še naprej reševati z dvostranskimi pogovori«. Potrdil je, da se bosta s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem srečala 12. julija v Ljubljani.

»Če pride do določenih kršitev v Piranskem zalivu ali na kateri koli drug način, je to tradicionalna metodologija iz preteklih letih, ko Hrvaška pošlje protestno noto Sloveniji, občasno pa tudi Slovenija izroči protestno noto Hrvaški,« je izjavil po današnjem srečanju s predstavniki skupnosti hrvaških županij, mest in občin.

Danes brez incidentov

Hrvaški ribiči iz Savudrije so danes potrdili, da so lovili pred Piranskim zalivom blizu italijanskega teritorialnega morja in da med plovbo niso opazili slovenskih policijskih plovil. Povedali so tudi, da so pri vrnitvi v matično pristanišče opazili hrvaška policijska plovila, je poročal hrvaški radio. Dodal je, da danes ni bilo nobenih incidentov.