Za prevzem Adrie Mobila so odpravljene že skoraj vse ovire. Po optimističnih načrtih naj bi v svetu ugledni proizvajalec vozil za prosti čas v lastništvo francoske multinacionalke Trigano prešel do konca septembra, v najslabšem primeru pa do konca leta, smo izvedeli neuradno.

Protej iz ACH iztisnil male delničarje

Potem ko je aprila Agencija za varstvo konkurence (AVK) na podlagi priglašene koncentracije odločila, da ta ni podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, je bil izpolnjen eden od ključnih pogojev za uspešno izpeljavo prevzemnega postopka. Pomemben korak pa je bil narejen prejšnji teden, ko naj bi bile vse delnice družbe ACH, lastnice Adrie Mobila, preknjižene na Protej, pred tem 93-odstotnega lastnika ACH.

Za iztisnitev 270 malih delničarjev iz ACH se je Protej odločil konec aprila, pri čemer je delničarjem odštel 83 evrov na delnico, skupaj pa 3,7 milijona evrov. Če upoštevamo tudi dobrih pet odstotkov lastnih delnic, je po iztisnitveni ceni za delnico ACH vreden 216 milijonov evrov.

Približno toliko naj bi Trigano tudi odštel za Protej. Njegovi lastniki, med katerimi je s 14,39 odstotka največja lastnica dolgoletna generalna direktorica Adrie Mobila Sonja Gole, z 11,52 odstotka pa ji sledi nekdanji dolgoletni prvi mož ACH Herman Rigelnik, Francozom ne bodo prodali le novomeške družbe, temveč kar Protej. Za to so se odločili, ker bodo v tem primeru denar na transakcijske račune prejeli bistveno prej, kot če bi prodali le Adrio Mobil, smo izvedeli neuradno. V tem primeru bi kot neposredni lastnik kupnino najprej prejel ACH. Ta bi dividende Proteju lahko izplačal šele po zaključku letošnjih bilanc, o čemer smo že poročali. Podobno bi Protej svojim lastnikom dividende lahko izplačal po končanem poslovnem letu, kar pomeni, da bi jih lahko prejeli najprej na začetku leta 2019.

Rekordni dosežki Adrie Mobila

Poleg Adrie Mobila ima ACH, s tem pa Protej, v lasti številne družbe. Ker njihov nakup Trigana ne zanima, naj bi isti dan, ko bo podpisana pogodba, sledila delitev premoženja. Avtomobilski del ACH, ki vključuje Autocommerce, AC Mobil, Avto Triglav ter tri družbe v Srbiji, BiH in na Hrvaškem, naj bi prešel v last nove družbe, njen lastnik pa naj bi postal krog okoli Rasta Oderlapa, od leta 2014 generalnega direktorja ACH. Lastnica hotelske divizije, v katero spadajo hoteli Grand hotel Union (Executive in Business), Hotel Lev in Central hotel v Ljubljani, pa naj bi postala nova družba v lasti Rigelnikovega kroga.

Konsolidirani podatki o lanskem poslovanju niso javno objavljeni niti za Skupino Protej niti za Skupino ACH. Za Adrio Mobil pa je bilo minulo leto rekordno. Konsolidirani prihodki od prodaje so se zvišali za 17 odstotkov, na 355 milijonov evrov. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki kaže, koliko sredstev družbi ostane za naložbe, vračilo posojil in izplačilo dividend, se je zvišal za kar 70 odstotkov in je znašal 39,5 milijona evrov. Še bolj, in sicer za 82 odstotkov, na 28,2 milijona evrov, pa se je zvišal čisti dobiček. Povrhu vsega se je število zaposlenih Skupine Adria Mobil s 1295 konec leta 2015 do konca lanskega leta povečalo na 1621 delavcev. Po neuradnih podatkih naj bi Sonja Gole po prevzemu še naprej vodila Adrio Mobil.