Ob začetku glavne turistične sezone se zdi, da bomo v prihodnjih mesecih postavljali nove rekorde. V prvih petih mesecih letošnjega leta so namreč državni statistiki našteli skoraj 3,6 milijona turističnih prenočitev, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več prenočitev so ustvarili tako domači kot tuji turisti: prvi za tri odstotke več, drugi pa za kar 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Statistiki so zapisali tudi 1,5 milijona prihodov turistov ali 11 odstotkov več kot v prvih petih mesecih minulega leta.

Pozitivna rast prihodov in prenočitev je bila, kot so nam pojasnili v Slovenski turistični organizaciji (STO), v prvih petih mesecih letos dosežena na vseh trgih – z izjemo treh držav. Med evropskimi državami so manjše število prihodov in prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani ustvarili le turisti iz Bolgarije in Estonije. »Gre za destinaciji, ki ne spadata med ključne trge in na katerih STO ne izvaja neposrednih promocijskih aktivnosti, absolutno število turistov pa je majhno,« so dejali v STO. Manjše število prihodov in prenočitev glede na enako obdobje lani po njihovih besedah izkazuje še Izrael, ki pa je sicer v zadnjih dveh letih dosegal nadpovprečne stopnje rasti prihodov in prenočitev.

Kakšno poletno sezono si lahko obetamo na podlagi dosedanjih podatkov in ali lahko računamo na še eno rekordno turistično leto? V STO so z napovedmi ostali skopi: »Glede na trende pričakujemo nadaljevanje rasti prihodov in prenočitev z vseh ključnih trgov.«

Do aprila 4 odstotke več prilivov

Poleg nočitev in prihodov turistov so zrasli tudi prilivi. Zadnji izračuni Banke Slovenije se nanašajo na prve štiri mesece letošnjega leta, kažejo pa, da smo v tem obdobju s tako imenovanim tujskim turizmom zaslužili 636 milijonov evrov ali za slabe štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Primerjava aprilskih podatkov sicer prikazuje še višje prilive: v letošnjem aprilu so prilivi iz naslova izvoza potovanj znašali slabih 200 milijonov evrov, kar je za dobrih dvajset odstotkov več kot aprila lani. Spomnimo, v celotnem lanskem letu smo s potniki iz tujine zaslužili 2,35 milijarde evrov, s turistično strategijo 2012–2016 pa se je Slovenija zavezala, da bo do konca tega obdobja prihodke iz izvoza potovanj povečala na tri milijarde evrov.

Največji skok pri prenočitvah v Ljubljani

V STO pozitivno ocenjujejo tudi majske turistične rezultate. Zadovoljni so z rastjo prihodov in prenočitev tako domačih kot tujih gostov. Slednji so maja letos ustvarili za osem odstotkov več prihodov in za pet odstotkov več prenočitev kot maja 2016. Najštevilčnejši so bili turisti iz Avstrije, Nemčije, Italije, Združenega kraljestva in Rusije.

Med majskimi turisti so bile sodeč po prenočitvah najbolj priljubljene zdraviliške in gorske občine, najizraziteje pa se je v primerjavi z lanskim majem število prenočitev povečalo v občini Ljubljana, in sicer za kar 13 odstotkov. Glede na vrsto nastanitvenih objektov so majski turisti najraje izbrali hotele in kampe, kjer so statistiki zabeležili tri četrtine vseh turističnih prenočitev.