Potem ko je zaradi padca in zloma lopatice izpustil dve dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v razredu MXGP, svetovni prvak Tim Gajser počasi znova lovi pravo formo. Prejšnji vikend je na VN Lombardije zasedel 10. mesto, to pot pa je bil na VN Portugalske že šesti. S tem je v skupni razvrstitvi obdržal peto mesto. Novo zmago je slavil Antonio Cairoli, ki je bil v prvi vožnji drugi, drugo pa je dobil. Italijan je vodilni tudi v skupnem seštevku, kjer ima pred Gajserjem 168 točk naskoka.

V prvi vožnji je Timu Gajserju solidni start na koncu prinesel osmo mesto. Še bolje je Makolčan začel drugo vožnjo, kjer je bil za trenutek celo v vodstvu, a sta ga nato do prvega ovinka prehitela Cairoli in Nizozemec Jeffrey Herlings. Gajser, ki je imel tudi to pot na dirki podporo slovenskih navijačev, je v nadaljevanju začel popuščati, kar je glede na pretekle zdravstvene težave razumljivo. Drugo vožnjo je tako končal na šestem mestu, ki ga je osvojil tudi po seštevku obeh.

Z dosežkom in predvsem obema startoma mora biti svetovni prvak zadovoljen, saj je dvig forme očiten. Svetovno prvenstvo v motokrosu se sedaj seli na Češko, kjer bo dirka šele čez tri tedne. Gajser bo tako imel dovolj časa, da v vmesnem obdobju nadgradi pripravljenost in 23. julija v Loketu znova napade mesto na stopničkah. Na Češkem bosta znova tekmovala tudi brata Peter in Jernej Irt, ki sta se po nastopu v Italiji odločila, da zaradi manjših poškodb preizkušnjo na Portugalskem preskočita. Do konca sezone je na sporedu še osem dirk.