Ker Angleži ne odstopajo od tradicije, se bo tretji letošnji teniški turnir največje četverice edini začel v ponedeljek. Od danes naprej se bodo na »sveti travi«, kot teniško površino All England Cluba imenujejo številni igralci, za najprestižnejšo teniško lovoriko v Londonu merili najboljši igralci na svetu. Za osvežitev spomina: lani sta bila najboljša Andy Murray in Serena Williams. Škot, ki si je v zadnjih dneh poškodoval kolk in je izpustil dva ekshibicijska dvoboja, bo med največjimi favoriti za osvojitev tretjega naslova, noseča Američanka bo v prvi vrsti navijala za sestro Venus, ki je pred slabim mesecem na Floridi povzročila prometno nesrečo s smrtnim izidom.

Če bo v moški konkurenci kdo stavil, da bo zmagal ali Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray ali Novak Đoković, ne bo obogatel. Omenjena četverica je bila najboljša na zadnjih 14 wimbledonskih turnirjih, od tega jih je Federer osvojil sedem, Đoković tri, Nadal in Murray pa sta bila najboljša po dvakrat. Po vseh kriterijih sodeč, naj bi eden izmed največje četverice osvojil tudi letošnji Wimbledon. Po prikazanih igrah je prvi favorit Roger Federer, ki je dobil turnir v Halleju. Švicar je v London pripotoval spočit, saj je izpustil peščeno sezono, hkrati pa izjemno motiviran, da osvoji osmi wimbledonski naslov, po OP Avstralije drugega letošnjega največje četverice, skupno pa že svojega devetnajstega.

»Počutim se odlično. Sem zdrav. Odlično sem treniral in se na travi pripravljal celo dlje, kot sem načrtoval. Vem pa tudi, da me čaka dolga in trnova pot, če želim spisati nov list zgodovine. Osredotočal se bom na vsakega posameznika posebej,« sporoča Roger Federer, ki bo imel že jutri izjemno zahtevnega nasprotnika. Načrte mu bo skušal namreč prekrižati Ukrajinec Aleksander Dolgopolov, 84. igralec s svetovne lestvice. »Travnata podlaga je zelo nepredvidljiva, četudi si sedemkratni zmagovalec Wimbledona. Težko bo preživeti prvi teden in premagati tri nasprotnike. Slišim, da je Andy Murray malce poškodovan, a mislim, da je vseeno eden glavnih favoritov za naslov. Nič novega ne bom povedal, če potrdim vaša predvidevanja, da bosta zelo nevarna tekmeca tudi Novak Đoković in Rafael Nadal. Vesta, kako se zmaguje na travi, poleg tega pa sta v London pripotovala zelo samozavestna,« pravi Roger Federer.

Spet leto Kvitove in Đokovića?

V ženski konkurenci na stavnicah najvišje kotira Petra Kvitova. Čehinja se je že dvakrat veselila wimbledonske zmage. Leta 2011 in 2014. Zanimivo, da je v omenjenih letih obakrat v moški konkurenci slavil Novak Đoković. Kvitova preživlja težko leto, potem ko si je po napadu roparja poškodovala roko. Njena vrnitev na teniška igrišča na Rolandu Garrosu v Parizu je bila čustvena. Na travi ima Čehinja precej višje apetite. Da se odlično znajde na najhitrejši podlagi, je dokazala na turnirju v Birminghamu, kjer je na generalki pred Wimbledonom ugnala vso konkurenco. »Bojujem se vsak dan posebej, doživljam težke trenutke. Življenje niso le igre na turnirjih, temveč precej več. Napad roparja je pustil posledice, ki še zdaleč niso za menoj. Mi pa številni podporniki po vsem svetu dajejo moč, da lahko na igriščih pokažem vse svoje znanje. Pripravljena sem na boj,« sporoča Petra Kvitova.

Če gre verjeti stavnicam, naj bi imela Petra Kvitova največjo tekmico v rojakinji Karolini Pliskovi, tretji nosilki Wimbledona, ki je v soboto z izvrstno igro osvojila turnir v Eastbournu. Izmed imen, ki naj bi bila v drugi polovici prihodnjega tedna v igri za wimbledonski naslov, kaže izpostaviti še Johanno Konta, zmagovalko Rolanda Garrosa Julijo Ostapenko in Garbine Muguruza. Španki na treningih dela družbo nekdaj slovita rojakinja Conchita Martinez, s katero naj bi Garbine Muguruza doživela travnati preporod.

Slovenski pridih

Nastopi slovenskih igralcev v posamičnih konkurencah na turnirjih največje četverice so v zadnjih letih bolj izjema kot pravilo. Slovenski tenis tako v moški kot ženski konkurenci nima igralca elitne stoterice, kar je edinstven primer v geografskem okolju. Da je kriza še večja, dokazujejo ekipne reprezentančne tekme v moški konkurenci, saj reprezentanca praviloma ne nastopa v najmočnejših postavah. »Čudežni« rešitelj naj bi postal Aljaž Bedene, ki v zadnjih letih tekmuje pod britansko zastavo. Bedene se namreč že nekaj mesecev pogovarja z vodstvom Teniške zveze Slovenije, da bi vnovič igral za Slovenijo.

V težkih časih slovenskega tenisa, v katerih so celo redke zmage v kvalifikacijah za glavni turnir največje četverice, je za žarek upanja poskrbela Polona Hercog. Štajerka, do danes 263. igralka s svetovne lestvice, se je namreč s tremi zmagami prebila skozi kvalifikacije Wimbledona. Dolga leta najboljša slovenska igralka je v zadnjem letu zaradi številnih poškodb krepko nazadovala na lestvici, njena želja po vnovičnem preboju med najboljšo petdeseterico pa je zelo velika. Polona Hercog se bo v prvem krogu pomerila proti Anniki Beck. Triindvajsetletna Nemka je lani proti Sereni Williams izpadla v tretjem krogu Wimbledona, edini medsebojni dvoboj pa je predlani prepričljivo dobila Polona Hercog.

Kot je v zadnjem času stalnica, bosta slovenski tenis v konkurenci dvojic zastopali Katarina Srebotnik in Andreja Klepač. Katarina Srebotnik in Američanka Abigal Spears bosta šesti nosilki najprestižnejšega travnatega turnirja, ki se bosta v prvem krogu pomerili proti Brazilki Beatriz Haddad in Hrvatici Ani Konjuh. Andreja Klepač bo v paru z Mario Jose Martinez Sanchez 15. nosilka, v uvodnem krogu pa se bo slovensko-španski par pomeril z ruskima sestrama Anastasio in Arino Rosionovo.

Mimogrede, Aljaž Bedene se bo v prvem krogu pomeril z 38-letnim hrvaškim veteranom Ivom Karlovićem.