V kvalifikacijah v Campitellu v dolini Fassa pod obronki Dolomitov je v težavnostnem plezanju nastopilo enajst Slovencev in Slovenk, uspešnih pa je bilo sedem: Mina Markovič, Janja Garnbret, Vita Lukan, Mia Krampl, Domen Škofic, Martin Bergant in Jernej Kruder. V polfinalu je nato obstala četverica, v finalu pa so slovenske barve zastopali Garnbretova (drugi dosežek polfinala), Markovičeva (tretji) in Škofic (sedmi).

Mina Markovič, evropska prvakinja pred dvema letoma v Chamonixu (takrat je za dvojno slovensko zmago poskrbela Garnbretova), je v Campitellu priborila Sloveniji že 17. kolajno na prvenstvih stare celine v športnem plezanju. Z 29 leti najstarejša finalistka na letošnjem tekmovanju je v Italiji osvojila svojo sedmo kolajno v zgodovini evropskih prvenstev, kar je rekordni dosežek v Sloveniji. Zanjo je bil to že peti zaporedni finale na EP in četrto odličje v težavnosti, prvega pa je osvojila pred devetimi leti v Parizu.

V finalu je bila tokrat od plezalke iz Sežane boljša le devet let mlajša Belgijka Anak Verhoeven, bronasta pa je bila prav tako 20-letna Avstrijka Jessica Pilz. »Včasih me zaporedne kolajne in številke, koliko imaš katerih odličij in koliko finalov, res niso zanimale. Zdaj pa priznam, da je tega že toliko, da je še meni postalo zanimivo, ampak čisto iz 'firbca'. Naslov evropske prvakinje v Chamonixu je zagotovo ena najžlahtnejših stvari, ki sem jih osvojila v svoji karieri, in med vsemi stvarmi ima pri meni posebno mesto. A tudi tokratna srebrna kolajna kotira zelo visoko, ker je konkurenca neizprosna, mlade punce pa so močne. Ko sem vedela, da imam kolajno, mi je bilo vseeno, kakšna bo. Priznam da sem na hitro potočila solzo, ker vem, da sem dobro delala pozimi in sem si te kolajne zares zelo želela,« je dejala Mina Markovič, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Škofic, ki se je uvrstil v svoj premierni finale na dosedanjih EP, ga je končal na petem mestu, čeprav je njegova dosežena višina zadoščala vsaj za stopničke. Toda tekmovalna žirija mu dosežka ni priznala, razlog pa je bila prekoračitev plezalnega časa. Slovenec je bil v steni več kot šest minut, kolikor dovoljujejo nova pravila (prej osem minut), ki jih je mednarodna zveza IFSC prvič testirala prav na tokratnem EP. Garnbretova je v finalu naredila napako, saj ji je »odneslo« peto in ji je spodrsnilo. Aktualna svetovna prvakinja, evropska podprvakinja in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti v letu 2016 je tokrat osvojila četrto mesto. Lukanova je tekmovanje končala na 13. mestu, Kramplova na 15., Bergant na 23., Kruder pa na 27. mestu.