Prokitajski protestniki so napadli manjšo skupino prodemokratičnih aktivistov, ki so se nedaleč od kraja slovesne inavguracije Lamove zbrali na letnem pohodu v spomin na žrtve krvavega zatrtja prodemokratičnih protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru junija 1989. Policija je posredovala in prodemokratične protestnike odpeljala, nato pa izpustila. Aktivisti pravijo, da jim od prihoda Xija v četrtek stalno sledijo in jih napadajo.

Ob prvem obisku Xija v Hongkongu so sicer v mestu veljali izredni varnostni ukrepi. Po odhodu kitajskega predsednika pa se je na letnem pohodu v spomin na žrtve omenjenega krvavega zatrtja protestov zbralo več tisoč protestnikov, kar je precej manj kot v preteklih letih. "Morda so letos ljudje začeli izgubljati upanje," je povedal eden od protestnikov, ki so se tradicionalno zbrali v parku Victoria, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V televizijskem nagovoru je Xi danes kot povsem nesprejemljivo označil kakršnokoli grožnjo kitajski suverenosti in varnosti ali oblasti osrednjih kitajskih oblasti. Opozoril je tudi pred ogrožanjem ustave Hongkonga, kot tudi pred »uporabo mesta za infiltracijo in sabotažo proti Kitajski«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorilo je izrekel, medtem ko se mladi prodemokratični aktivisti zavzemajo za samoopredelitev ali celo popolno neodvisnost Hongkonga.

Xi je ocenil, da ima Hongkong »bolj obsežne demokratične pravice in svoboščine, kot kdajkoli v zgodovini« in zagotovil, da bo to osemmilijonsko mesto ohranilo status polavtonomnega območja.