Velika planina z junijem, ko pastirji iz doline priženejo krave, zaživi povsem novo življenje. Obiskovalcev se še zlasti tare ob koncih tedna, ko v dolini neizprosno žge vročina, na planini pa ob nekaj stopinj nižji temperaturi pihlja lahen vetrič. Pastirji obiskovalce vabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot in pastirske malice – maslenka s kislim mlekom.

»Za nas se glavna sezona začne takoj, ko pastirji priženejo krave,« pravi direktor družbe Velika planina Leon Keder. Kot pravi, po vsej planini začnejo odzvanjati kravji zvonci, ki se prepletajo z zvoki razigranega počitniškega otroškega veselja. »Lani smo na planino prepeljali skoraj 60.000 obiskovalcev, kar tri četrtine v poletni sezoni,« pravi Keder in doda, da je bil to rekord zadnjega četrt stoletja, kar vodijo elektronsko statistiko prepeljanih potnikov. Kot pravi, ga nameravajo ponoviti tudi letos.

Rdečim številkam odklenkalo

Ponoviti nameravajo tudi drugi lanski uspeh, ko jim je po 25 letih uspelo izplavati iz rdečih številk. »Tudi letos načrtujemo pozitivno poslovanje,« napoveduje Keder in pojasni, da se jim tradicionalno rdečih poslovnih številk lani ni uspelo otresti z eno potezo, marveč s prepletom različnih poslovnih potez, predanega dela vseh zaposlenih in dobrega sodelovanja z občino Kamnik, ki je lastnica družbe in jim vsa leta daje veliko podporo.

Da bi jim tudi letos uspelo obdržati pozitiven poslovni rezultat, so obnovili gostišča in vstopne ter izstopne postaje žičnic, kar bo pripomoglo k še boljšemu počutju obiskovalcev, je prepričan direktor družbe, ki ne zanemarja niti promocije in drugih aktivnosti za pospeševanje prodaje. »Uvedli smo različne bonuse za obiskovalce, ki planino obiščejo z nihalko, ter druge privlačne nagrade. O tem redno obveščamo medije in tudi naše sledilce na facebooku, na katerem imamo že skoraj 17.000 sledilcev, ki dejavno sodelujejo pri različnih dogodkih in jih soustvarjajo.«

Vodenje po planini

V gostinsko in turistično ponudbo so vključili vrsto drobnih novosti, ki zagotavljajo večjo urejenost in lažjo dostopnost storitev, pravi Keder in nadaljuje, da uvajajo sobotne vodene izlete za posameznike. Ti se lahko vsako soboto ob 10. uri pridružijo izkušenim vodičem in jim za to ni več treba biti del večje skupine kot doslej, ko so vodenja pripravljali le za organizirane in napovedane skupine. Seveda pa si lahko še vedno vsi omislijo tudi individualno vodenje. Poleg tega v poletnih mesecih v sodelovanju z zunanjimi sodelavci organizirajo različne privlačne dogodke, kot so postani pastir za en dan, tekmovanje harmonikarjev, dnevi trniča…

Kot ugotavljajo, družine rade posegajo po družinski povratni vozovnici za 30 evrov, ki velja za starše in do štiri otroke. »Tako želimo Veliko planino še bolj približati družinam, saj jim planina lahko veliko ponudi in lahko spoznavajo tudi njeno zgodovinsko vrednost, še zlasti, če obiščejo tudi Preskarjev muzej, si ogledajo edinstveno pastirsko naselje s kapelo Marije Snežne in zavijejo na pastirsko malico,« še pravi Keder. Sicer pa ugodnosti ponujajo tudi drugim, ki se lahko včlanijo v klub Velka ugodnost in pridobijo tudi popuste v Skodli in na Zelenem robu.

Nov objekt ob vznožju planine

Obiskovalci lahko prenočijo v planinskih bajtah ali domovih, lahko pa tudi v kampu Alpe ob vznožju planine, kjer so uredili sanitarije in hišice. Letos pa ob vznožju nihalke ni mogoče posedeti v gostinskem obratu, saj je pred meseci pogorel, ostanke pa so v celoti porušili. »Da izpad dohodka ne bi bil prevelik, smo uredili vrt, kjer strežemo pijačo in prigrizke,« je povedal Keder. Za gradnjo novega objekta pripravljajo idejne zasnove. Nekaj denarja bodo dobili iz zavarovalnine, nekaj ga bodo zagotovili sami, pri zapiranju finančne konstrukcije pa bo morda sodelovala tudi občina.