Takole piše, malce prirejeno, skrajšano (izpuščena imena dopisnikov in posredovalcev), citiram: »Kadar jih povprašamo po tem in po računih, nas obtožijo, da se ukvarjamo s preteklostjo in da razdvajamo narod. Potem pa se oni zberejo v Dražgošah in se posvetijo prihodnosti. Kot dan upora praznujejo dan kolaboracije med komunisti in nacisti. Domujejo v vilah, katere so pred krvavo komunistično revolucijo pripadale pomorjenim slovenskim podjetnikom ter judovskim družinam, umorjenih v holokavstu«.

Iz kongresnega govora Janše, v katerem omeni »vile judovskih družin«, kar je višek manipulacije, saj zamolči, da so te judovske vile in stanovanja najprej izpraznili slovenski domobranci oz. domobranska policija pod vodstvom dr. Lovra Hacina. Domobranci, ki so bili tako kot nacisti hudi antisemiti, kar dokazuje njihov tisk (Slovensko domobranstvo), so namreč oktobra 1944 aretirali ljubljanske Jude in jih izročili nacistom. Nemci jih nikoli ne bi odkrili brez pomoči domačih izdajalcev, domobranske politične policije, ki je dobro vedela, da jih pošiljajo v uničevalna taborišča.

Tisti, ki danes podpirajo domobrance, bi se morali zavedati dejstva, da so ravno oni odgovorni za uničenje ljubljanskih Judov. Bili so namreč na neki način še večji antisemiti kot sami Nemci, saj je šlo za konec leta 1944, ko je že vsem bilo jasno, kakšen bo konec vojne. Danes blebetajo, da so se borili zgolj proti komunistom, kar je seveda velika laž in manipulacija za neuke ljudi. Njihov tisk, ki se ga hipoma da dobiti v digitalni knjižnici, jih razgalja kot velike ANTISEMITE, in če pozorno pogledamo fotoreportažo iz Javorovice v Slovenskem domobranstvu iz 3. 8. 1944, tudi okrutne morilce, ki so postrelili neoborožene ujetnike… Dokumenti pa govorijo, da so se znesli nad trupli, kar je preveč celo za vsega vajenega SS-oficirja, ki je o tem napisal poročilo, da je treba domobrance disciplinirati in kaznovati.

O tej grozljivi vlogi domobrancev se v Ljubljani absolutno premalo govori, čeprav sta o tem pisala prof. dr. Oto Luthar, kot tudi dr. Irena Šumi, a novinarji so pač komod in vsako leto ob dnevu holokavsta povedo, da so prekmurske Jude aretirale madžarske oblasti in jih predale Nemcem.

Ali je takšno poročanje novinarjev zgolj zaradi površnosti, ker se prepisujejo stari prispevki, ali gre za kaj drugega, ne vem.

Pametni ljudje se morajo zamisliti tako nad Brščičevimi interpretacijami, kdo je odgovoren za holokavst, kot tudi nad Janševimi manipulacijami in jih odločno razgaljati, tako kot je to naredila Mladina v zadnji številki.

Odstavek iz Janševega govora, v katerem omeni Judovske vile:

Tega stranke ne bodo kar tako nehale vleči na dan, sploh desne; pove pa to o njih, da nimajo konkurenčnih idej, kako uspeti na volitvah in, seveda – kako uspešno voditi državo!?

Herman Graber, Ljubljana