»Vse poteka po načrtu. Najpomembnejše je, da so fantje zdravi,« je izpostavil selektor slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus, ki je trenutno z ekipo na pripravah v Planici. Prvič, odkar je spomladi leta 2011 postal glavni trener slovenske reprezentance, je korenito spremenil način treninga na skakalnicah. Od konca maja ekipo vsak teden zbere na tri- ali štiridnevnih skupnih pripravah. Začeli so na 80-metrski skakalnici v Planici, nato so trenirali v Beljaku, Ramsau v Avstriji, Planici na 120-metrski napravi, Predazzu v Italiji na srednji ter veliki skakalnici, trenutno pa so znova v Planici, naslednji teden bodo v Kranju. »Skakalnice stalno menjamo, da se fantje čim hitreje prilagajajo na spremembe profilov in velikosti naprav. V zimski sezoni namreč hitro menjamo prizorišča tekmovanj. Novost je uspešna, saj fantje že po dveh treh skokih pokažejo pravi obraz,« je pojasnil Janus.

Ker so zmanjšali ekipo A, je na treningih zgolj pet skakalcev, Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Semenič in Anže Lanišek. Član udarne ekipe je tudi Domen Prevc, a zaradi šolskih obveznosti vadi z mlado ekipo pod vodstvom trenerja Gorazda Bertonclja. »Ob manjši ekipi je na treningu zdaj manj gneče, precej manj šumov in več miru. Vsak tekmovalec je še bolj pod drobnogledom, več časa je za pogovore in analize. Vadba je prilagojena trenutnemu počutju vsakega skakalca, še bolj se lahko pri vsakem posvetimo odpravljanju napak in napredku. Vse skupaj je zelo dolgotrajen proces,« je bil vidno zadovoljen 47-letni Ljubljančan. Ničesar ne prepušča naključju, da bo ekipa v odlični formi vstopila v olimpijsko zimo, v kateri bo tudi svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Oberstdorfu.

Robert Kranjec je po poškodbi potreboval nekaj časa, da se je na skakalnicah privadil na večje hitrosti in različne profile. 35-letni Kranjčan je tako zelo zagnan, da ga morajo trenerji celo malce miriti v vnemi. Peter Prevc za razliko od lanskega poletja letos ni imel nobenih obveznosti, vsak prosti trenutek pa izkoristi za pohod v gore ali kolesarjenje. Tudi na kosilo se ne odpelje z avtom, ampak s kolesom. Jurij Tepeš, Anže Semenič in Anže Lanišek lepo napredujejo, v Planici jih v slabo voljo ni spravil niti dež. »Fantje še nihajo iz skoka v skok. Na slabe hitro pozabijo, na dobrih gradijo naprej. Vse skupaj gre v pravo smer. Veliko smo tudi testirali smuči, da bomo šli v zimo s čim manj motečimi šumi,« je končal Janus.

Nova sezona tekmovanj se bo začela konec prihodnjega tedna s tekmama za celinski pokal v Kranju, na kateri bosta od članov ekipe A nastopila brata Peter in Domen Prevc. Ostali bodo začeli tekmovati sredi julija, ko bo v Visli na Poljskem prva tekma poletne velike nagrade. Peter Prevc se je odločil, da po tekmah v Visli sredi julija ne bo odšel na enotedenski dopust kot vsi ostali člani reprezentance, ampak bo treniral naprej. Ker poleti ne hodi na tekme, na katere je treba potovati z letalom, ne bo nastopil na poletni veliki nagradi na Japonskem in v Rusiji. Načrtuje, da si bo tedaj vzel nekaj dni za počitek.