Po zaslugi treh zanesenjakov iz Idrije planincem in pohodnikom ni treba več odtisniti žiga v planinsko knjižico. »Poštempljajo« se lahko kar s telefonom. S posebnimi lokacijskimi kodami mobilne aplikacije planinc so že opremili 217 slovenskih vrhov in po dobrih treh mesecih, odkar sistem deluje, je 1600 uporabnikov v telefonsko planinsko knjižico vpisalo 1640 osvojenih vrhov. Pet uporabnikov brezplačne aplikacije je z njo zabeležilo svoj vzpon na Triglav, med najbolj obiskanimi lokacijami pa sta Hleviše in Kobalove planine pri Idriji, kar gre seveda pripisati temu, da so inovatorji Idrijčani. Kmalu za omenjenima hriboma že sledijo tudi sicer zelo priljubljene planinske točke, kot so Sveti Jošt, Blegoš in Šmarna gora.

»Ko se povzpnemo na vrh hriba, najdemo na kovinski škatli z žigom tudi nalepko aplikacije planinc. V aplikaciji se nam prikaže lokacija, potrdimo jo s približanjem mobilne naprave nalepki. Če vaša mobilna naprava ne podpira brezstične tehnologije, se lahko vpišete s pomočjo GPS-signala ali z ročnim vpisom šestmestne lokacijske kode. Sistem zabeleži osvojen vrh in tudi preveri vašo lokacijo. Kar pomeni, da vrha ne morete osvojiti doma na kavču,« pojasni Blaž Carli, ki je idejo o virtualni planinski knjižici uresničil skupaj s Primožem Maksljem in Tinom Skokom.

Ni jim bilo treba plezati na vrhove

Dobili so se naključno na eni od startup delavnic in več svojih idej strnili v eno. Povpraševanje po njihovem izdelku jih je pozitivno presenetilo in sedaj vrhove sproti dnevno opremljajo s kodami. Pokrito imajo že celotno Slovensko planinsko pot. Ali to pomeni, da so morali vse te hribe in gore tudi osvojiti? »Ne,« se zasmeje Carli. Pri tem jim pomaga devet ambasadorjev oziroma planincev, ki se veliko mudijo v naših gorah, nalepke prevzemajo tudi oskrbniki planinskih domov, ki so nad rešitvijo navdušeni.

Aplikacija bolj vnetim pohodnikom, ki osvojijo več vrhov, ponuja tudi nagrade. Gre za rešitev, ki spodbuja in nagrajuje hojo v gore, pojasni Carli. Na željo nekaterih uporabnikov že razmišljajo tudi o tem, da bi aplikacijo nadgradili z napotki, kako postopati v primeru nesreče v gorah in kako bi lahko telefon v primeru zapletov na številko 112 poslal koordinate nesreče. »O teh rešitvah bi se radi pogovorili z gorskimi reševalci, da bomo razmišljali v pravo smer,« pojasni sogovornik. In ko bodo aplikacijo planinc dodobra testirali v Sloveniji, bi radi z njo prodrli tudi na vrhove Hrvaške in severnih ter zahodnih Alp.