Da ste na tak način omenili predstavnike borčevske organizacije, je za človeka vašega kova, ki stavi na krščanske vrednote, žaljivo. Vas tudi ni bilo na Osankarici januarja letos, ko smo se poklonili padlemu Pohorskemu bataljonu. Ni vas bilo niti v Dražgošah. Nikoli vas nisem srečal na Stranicah, kjer se poklonimo stotim obešenim slovenskim domoljubom. Tudi na Rabu vas še nikoli nisem videl, ko je pomrlo na tisoče slovenskih družin, ki niso imele s komunizmom nič skupnega. Pa mi verjemite, zgodovinar Stane Granda, da tudi vas ni nihče pogrešal. V enem izmed intervjujev na Radiu Ognjišče ste med drugim omenili, da ste agrarni zgodovinar, s čimer seveda ni nič narobe. Ste me pa kot zgodovinar razočarali, ker ne poznate vrednot NOB.

Enako lahko govorim še o drugem piscu različnih člankov v tedniku Družina, Bogomirju Štefaniču. Njegova sovražnost, nastrojena do vsega, kar je povezano s polpreteklo zgodovino, je nesprejemljiva. V isti številki Družine je na 3. strani napisal: »Najprej smo doživeli aprilsko-majske praznike, ki so bili znova pravi 'karneval' komunistične ikonografije, a jih prav zaradi čudaškega pretiravanja vendarle lahko označimo za smešne in zato nevredne pretirane pozornosti.« Bogomir Štefanič pomena praznika dan upora proti okupatorju očitno sploh ne pozna, še manj razume. Za zgodovino 1. maja in boja za delavske pravice tudi verjetno še ni slišal. Še sanja se mu ne, da vse vendarle ni povezano s komunizmom. Dan zmage nad fašizmom in nacizmom ter dan Evrope pa sta zanj karneval.

Z naslovom Od soočanja k preseganju, ki aprilsko-majske praznike omenja kot karneval, je pisec članka očitno pozabil ali pa namerno spregledal, da so bili v tem času tudi cvetna nedelja, velika noč, velikonočni ponedeljek, vnebohod. Je to za vas tudi karneval, Bogomir Štefanič?

Na koncu vas želim spomniti še na čas, ko se je praznik dan upora proti okupatorju spoštoval. Leta 2005 je bil ob tem prazniku na proslavi na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem slavnostni govornik predsednik takratne vlade RS, Janez Janša. Naslednje leto je bil na ta praznik pri Vojkovi koči na Nanosu slavnostni govornik takratni predsednik DZ RS, France Cukjati. Leta 2007 je bil ob tem prazniku na Rogli zopet slavnostni govornik Janez Janša. Kot veteran vojne za Slovenijo sem se teh slovesnosti redno udeleževal. Če bo vaš članek morda prebral Janez Janša, se vam bo slabo pisalo.

Na žalost so vas na eni strani polna usta nekakšne kvazisprave, po drugi strani pa na najbolj prefinjen način netite sovraštvo med narodom tudi s pisanjem takšnih člankov, ki jih objavlja tednik Družina.

Srečko Križanec, Štore