Vratar angleškega Manchester Cityja Claudio Bravo je v sredo zvečer v Kazanu prikazal vrhunsko predstavo v dresu reprezentance Čila. Najnevarnejšo priložnost Portugalcev je ubranil že v 8. minuti tekme, pri enajstmetrovkah pa je, za razliko od vratarskega kolega Ruija Patricia na drugi strani, ohranil mirne živce. S tremi obrambami v treh poskusih – njegovi soigralci so bili pri izvajanju stoodstotni – je Čile popeljal v finale na krstnem nastopu na pokalu konfederacij.

Člansko kariero je danes 34-letni vratar začel pri 19 letih v domačem klubu Colo Colo. Po štirih letih je sledila selitev v Španijo, kjer je okrepil Real Sociedad. Pri Baskih je ostal kar osem let, v tem času pa je zbral 229 nastopov in leta 2010 s prostega strela dosegel za zdaj edini zadetek v karieri. Njegove predstave niso ostale neopažene, poleti 2014 ga je kupila Barcelona za 12 milijonov evrov odškodnine. V Kataloniji je dosegel največje uspehe v karieri, med drugim je osvojil ligo prvakov in dvakrat špansko prvenstvo. Ob koncu prve sezone pri Barceloni je prejel nagrado zamora za najboljšega vratarja v španskem prvenstvu. V času igranja za Blaugrano je dosegel tudi največje uspehe na reprezentančni ravni. S Čilom je postal zmagovalec južnoameriške Cope Americe v letih 2015 in 2016 ter bil obakrat izbran za najboljšega vratarja prvenstva.

Lani se je preselil k Manchester Cityju. V Angliji ni blestel, že na prvi tekmi je napravil napako, po kateri je nasprotna ekipa dosegla gol. Podobno neumnost si je privoščil tudi v ligi prvakov, ko se je skupaj s trenerjem Guardiolo vrnil na gostovanje v Barcelono. Zaradi igranja z roko zunaj kazenskega prostora je dobil rdeči karton, njegova ekipa pa je izgubila z 0:4. Zaradi neprepričljivega branjenja je pri Cityju ob koncu sezone večkrat obsedel na klopi, prednost pred njim pa je dobil Argentinec Willy Caballero. Posledično so se pred prestopnim rokom pojavile govorice, da bo zamenjal ekipo, na reprezentančni zbor pa je prišel s precej načeto samozavestjo.

Vendar ga to ni zmedlo. V Rusiji je že v skupinskem delu prikazal nekaj izjemnih obramb in prejel le dva gola. V polfinalu proti Portugalski pa je, sploh pri enajstmetrovkah, znova dokazal, zakaj je bil v Španiji večkrat označen za enega najboljših vratarjev v španskem prvenstvu. Po tekmi v sredo se ni želel izpostavljati. »Za take uspehe je treba trdo delati. Igrali smo z glavo in srcem, čeprav smo bili utrujeni. Pri enajstmetrovkah sem vedel, kaj moram storiti. Seveda smo veseli, saj smo izločili evropske prvake,« je povedal Claudio Bravo. Priložnost za novo veselje bo imel v nedeljo zvečer, ko bo s Čilom prvič poskušal osvojiti pokal konfederacij.