Protestniki so pred vhodom v Luko Koper glasno vzklikali »Luke ne damo« ter s transparenti v rokah večkrat obkrožili krožišče pred vhodom v pristanišče. A podpornikov je po besedah predstavnika sindikata žerjavistov in člana nadzornega sveta Luke Koper Mladena Jovičića veliko več, saj dogodka niso organizirali kot stavko, zato so se ga lahko udeležili le tisti, ki so bili v tem času prosti ali pa so si vzeli odmor za malico.

Današnji protest je bil tako opozorilo SDH, da se bodo zaposleni v Luki Koper borili za svoja delovna mesta. Hkrati pa je približno 250 udeležencev izrazilo tudi solidarnosti s protesti in stavkami delavcev v pristaniščih drugod po Evropi, kjer imajo podobne probleme kot v Sloveniji.

Lani je prizorišče na improviziranem odru krasil tudi nagačen jazbec v kletki, na katerega protestniki niso pozabili niti letos. »Lani jazbec, kdo bo naslednji v kletki,« so spraševali z enega od transparentov.

Nižanje standardov in pravic

Mednarodno združenje sindikatov pristaniških delavcev IDC je današnje proteste sklicalo v podporo sodelavcem v drugih pristaniščih in v protest proti ravnanju njihovih vlad, predvsem španske, ki želi pod pretvezo liberalizacije popolnoma deregulirati sistem zaposlovanja in usposabljanja delavcev.

To pa pomeni nižanje standardov in pravic pristaniških delavcev ter odprtje možnosti za nebrzdano nelojalno konkurenco med ponudniki dela, kar vodi tudi v nesreče in poškodbe pri delu, predvsem pa v trajno izčrpanost, revščino in odvisnost od socialne pomoči, ki bremenijo državni proračun, je sindikat žerjavistov zapisal v protestnem pismu, ki ga je med drugim naslovil tudi na evropsko komisarko za promet Violeto Bulc.