Ko sem pred tedni, morda celo meseci, spomin je namreč še varljivo svež, v trafiki zagledala naslovnico revije Avenija z golo in nosečo Darjo Gajšek, me je ta presenetila iz dveh razlogov. Prvič, nisem vedela, da je noseča, drugič, od klenega slovenskega dekleta, ki igra harmoniko, poje v narodno-zabavnem ansamblu in vodi najbolj slovensko oddajo Slovenski pozdrav, nisem pričakovala toliko drznosti, četudi je očitno ne tako nedolžna svetlolaska z rokami zakrivala vse delikatne dele telesa. »Opa, tudi ona,« sem pokomentirala njeno sijočo nosečniško podobo, ki je bila nemalo podobna najbolj kultni goli nosečnici, igralki Demi Moore, prodajalka v trafiki pa je ponergala, da se ji tega res ne bi bilo treba iti.

A gole nosečnice so po letu 1991, ko je Demi Moore za naslovnico revije Vanity Fair fotografirala Annie Leibovitz in prebila led na področju nosečniške fotografije, postale normalna revijalna praksa. Se pa vsake toliko časa, ko gre za gole nosečniške naslovnice, vseeno kaj zgodi prvič. Kot na primer ta teden, ko je Vanity Fair objavil naslovnico julijske izdaje. Na njej je noseča teniška igralka Serena Williams, ki je ne samo prva noseča športnica, ampak tudi prva temnopolta nosečnica na naslovnici Vanity Faira. Fotografijo je tudi tokrat posnela Annie Leibovitz, na njej pa dolgolasa Williamsova, ki je fotografirana iz profila, z eno roko prekriva prsi, drugo pa drži na boku, medtem ko ji pas krasi zlata verižica, ki je tudi edini modni dodatek na njenem telesu.

Popolno atletsko nosečniško telo

Trenutno še vedno najboljša teniška zvezdnica, ki je osvojila 23 grand slamov, je ravno v dneh, v katerih je svet obšla njena fotografija, športno prenašala neumestne pripombe teniškega kolega Johna McEnroeja, da bi, če bi igrala v moški konkurenci, pristala nekje okoli 700. mesta. »Spoštuj mene in mojo zasebnost, ker poskušam imeti otroka,« je končala debato na twitterju in se posvetila svojemu zaročencu in nosečnosti. Da bo postala mama, je razkrila aprila na snapchatu, na katerem je zapisala le »20 tednov«, za nosečnost pa je izvedela tik pred odprtim prvenstvom Avstralije v Melbournu, na katerem je zmagala. Ko je opravila šest testov nosečnosti, si je najprej malo odpočila, tako od šoka ob novici, da je noseča, kot od igranja tenisa, potem pa je na čas po porodu preložila še poroko s soustanoviteljem Reddita Alexisom Ohanianom.

Milijonar iz Silicijeve doline in bodoči očka je Sereno spremljal tudi na snemanju fotografij za Vanity Fair, na katerih na eni od floridskih plaž objema zaročenko, vendar pa je največ pozornosti zbudila prav naslovnica, na kateri Serena brez njegove družbe ponosno in minimalistično razkazuje svoj trebušček. »Sereno fotografiram že od njenega 16. leta. Čudovito je bilo posneti fotografije v tej fazi njenega življenja,« je o prelomnem sodelovanju z Williamsovo, ki je tako kot Ohanian stara 34 let, za Vanity Fair povedala Annie Leibovitz. Stilistka Jessica Diel pa je dodala, da so na prejšnjih fotoseansah s Sereno vedno izpostavljali njeno popolno atletsko telo, tokrat pa so na posnetke vnesli malo mehkobe ter obenem hoteli pokazati, da ni treba, da se moč, materinstvo in šport izključujejo.

Demi Moore prva, a nikakor zadnja

Poza, v kateri je Serena, se delno naslanja na držo Demi Moore pred 20 leti, kar je zanimivo glede na to, da Leibovitzeva s fotografijo igralke, kot je nekoč priznala v intervjuju za Vanity Fair, ni bila zadovoljna. Vsaj ne z umetniškega vidika. »Bila je popularna in prelomna, ampak mislim, da sama po sebi ni dobra. Gre za naslovnico. Če bi bil to odličen portret, si ne bi prekrivala prsi, poleg tega pa ni nujno, da bi gledala v objektiv,« je naštevala njene napake, vseeno pa ni pozabila na to, da je bila fotografija igralke v sedmem mesecu nosečnosti, ki je odvrgla oblačila ob spontani ideji Leibovitzeve, da bi šli do konca, pomemben korak naprej. Hkrati pa začetek serije popolnoma razgaljenih nosečnic na naslovnicah. Leta 1999 je Moorovi sledila supermanekenka Cindy Crawford s črno-belo naslovnico za revijo W, leta 2010 še Claudia Schiffer za nemški Vogue in Miranda Kerr za W, pa potem še vrsta igralk in pevk, vse od podvodne fotografije Alanis Morisette in Beyonce, ki je s svojimi nosečniškimi fotografijami podirala rekorde na instagramu, do resničnostne zvezdnice Kim Kardashian, ki je kraljici selfijev primerno posnela nosečniški selfi.