Pred natanko petimi leti je na Starem trgu v prostorih nekdaj slovite gostilne Pavla gostinsko ponudbo prestolnice dopolnila prav posebna gostilna. V Drugi violini za to, da gostje pravočasno dobijo jedačo in da na mizah ne zmanjka pijače, skrbijo osebe s posebnimi potrebami. Danes so uspešnih pet let delovanja proslavili s celodnevni pestrim programom na Starem trgu.

Sprejemanje drugačnosti

Trenutno se v gostilni usposablja 26 oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki, kot pojasnjuje Valerija Bužan, direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga na Igu, »radi prihajajo na delo in vedno znova dokazujejo, da so učljivi in koristen del družbe.« Z delom v gostilni namreč varovanci širijo svoje znanje in izboljšujejo delovne spretnosti, pridobivajo delovne navade in postajajo bolj samozavestni.

Ko je ekipa Druge violine pred petimi leti začela pisati svojo zgodbo na Starem trgu, niso bili povsem prepričani, kakšen bo odziv gostov. »A slabih izkušenj nismo imeli. Izkazalo se je, da smo bolj odprta družba, kot včasih mislimo,« je s sprejemanjem drugačnega, pri nas še vedno inovativnega koncepta Druge violine zadovoljna Bužanova. Ob tem poudarja, da varovancem, ki v gostilnici poprimejo za delo, ne gledajo skozi prste. »Smo gostilna in ne smemo pričakovati, da bodo gosti bolj tolerantni zgolj zato, ker tukaj delajo ljudje s posebnimi potrebami. Zagotoviti moramo, da bodo od nas odšli zadovoljni.«

Rojstnodnevni poklon mestu

Pred petimi leti so se mestni zgodovini poklonili že s poimenovanjem lokala in ponudbo, tokrat pa so mestno tradicijo prepletli tudi s praznovanjem petletnice delovanja. »Že France Prešeren je pisal, da so na Starem trgu gosli in cimbale pele, le nekaj korakov oddaljena je tudi Akademija za glasbo,« ozadje izbire imena Druga violina razkrije Bužanova.

V prostorih nasproti Herkulovega vodnjaka, kjer je pred leti v takratni Pavli tradicionalno dišalo po praženem krompirju, nadaljujejo tudi s ponudbo tradicionalne slovenske hrane. Z javnim zavodom Turizem Ljubljana denimo sodelujejo pri predstavljanju jedi iz nabora znamke Okusi Ljubljane, s praženim krompirjem na jedilnem listu nadaljujejo tradicijo lokacije, kjer so ustanovili Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, vključeni so v ljubljansko kulinarično pot, prav tako pa so vsako leto del ljubljanske vinske poti.

Zato ne preseneča, da so si za rdečo nit rojstnodnevnega praznovanja izbrali Ljubljano kot turistično destinacijo. V celodnevnem kulturnem programu so se danes spomnili na domala vse ljubljanske znamenitosti, zvečer pa, kot se za rojstnodnevno zabavo spodobi, ni manjkala niti torta.