Pristaniški delavci Luke Koper bodo danes ob 11.30 pred vhodom v luko pripravili protestni shod. Z njim se pridružujejo vseevropskemu uporu delavcev v pristaniščih, ki se borijo za boljše pogoje dela, v Kopru pa bodo protest izkoristili tudi za poziv Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), naj pred jutrišnjo skupščino Luke Koper še enkrat razmisli o zamenjavah v nadzornem svetu. Delavci namreč menijo, da te niso potrebne.

Ali se zaradi tega v petek lahko ponovi lanski veliki upor delavcev in prekinitev dela v pristanišču? Sindikalisti in svet delavcev danes še niso želeli napovedovati ničesar. »Spontanega upora se ne da napovedati. Zaposleni v Luki Koper budno spremljajo vsak korak,« predsednik sveta delavcev Mirko Slosar potrjuje napeto ozračje.

Oba luška sindikata (sindikat žerjavistov in sindikat pristaniških delavcev) ter svet delavcev menijo, da so predčasne zamenjave vsaj dveh članov v nadzornem svetu Luke Koper nepotrebne. SDH z zamenjavami cilja predvsem na prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc in njeno namestnico Elen Twrdy. »Luka Koper posluje rekordno. Trenutni nadzorni svet in uprava družbe skozi rezultate kažeta visoko strokovnost. Ne vidimo razloga za zamenjavo. Če se bo zgodila, bo politična,« je nasprotno prepričan Slosar. Predstavnik sindikata pristaniških delavcev Mladen Jovičić pa dodaja, da se konja, ki zmaguje, ne menja. »Kdo so ti ljudje, ki na novo prihajajo v nadzorni svet? Povezani so s Slovenskimi železnicami. To kaže na poskus združevanja Luke Koper in Slovenskih železnic v holding. Tega bodo na koncu prodali kdo ve komu,« se boji Jovičić in trdi: vlada želi sanirati Slovenske železnice in je za to pripravljena žrtvovati luko.

Zaposleni v luki, opogumljeni z lansko veliko podporo javnosti, napovedujejo, da bodo šli za zaščito svojih delovnih mest do konca. Lani so s shodi in zaustavitvijo del v pristanišču dosegli odstop prvega moža SDH Marka Jazbeca in ubranili člane nadzornega sveta pred zamenjavo.