Ne le da je veliko in težko pohištvo v manjše stanovanje težko umestiti, saj zavzema precej talnega prostora, temveč se je spremenil tudi okus kupcev. Strokovnjaki za notranji dizajn opažajo, da je slednjim čedalje ljubša sodobna estetika, torej minimalistična in subtilna oprema. Četudi imate dovolj prostora, še enkrat razmislite pred nakupom velikega in nerodnega pohištva, ki velja za zastarelo.

Naslonjač z nagibno funkcijo

Naslonjač z nagibanjem nedvomno jemlje preveč prostora. Drži, vanj se zlahka zleknemo, se naslonimo in ulovimo nekaj dremeža, toda ko gre za splošni slog prostora, k njemu ne prispevajo praktično nič. Sodobni trendi v opremljanju se nagibajo k preprostejšim oblikam, tako da so veliki okrogli nasloni za roke videti nekako kot podložena ramena iz osemdesetih let. Dobra novica je, da obstajajo udobni in modni fotelji in naslonjači, ki zlahka zavzamejo mesto starega z nagibno funkcijo. Klasični Ikein stol Poang s svojo obliko in udobjem denimo ustreza vsem sodobnim zahtevam, obenem pa je denarnici prijazen, saj stane manj kot 100 evrov.

Set za jedilnico

Če imate veliko družino in prijatelje, ki jih velikokrat pogostite z obedom, si seveda želite, da bi bil za jedilno mizo prostor za vse. Toda prevelik set za jedilnico z mizo in osmimi stoli preprosto ni več v trendu. Ne le da je videti zastarel, ampak v jedilnici zavzame tudi večino prostora. Če se ne želite počutiti utesnjeno, je veliko bolje izbrati modularno pohištvo – mizo, ob kateri udobno sedijo štirje, ko pa jo raztegnemo, zlahka sprejme osem ljudi. Kar se jedilniških stolov tiče, ni nobenega pravila, da bi morali biti enaki in se popolnoma ujemati z jedilno mizo. Pravzaprav že nekaj časa velja, da enaki stoli niso več moderni, pa tudi njihov slog se med seboj in od mize lahko razlikuje.

Sedežna garnitura

Sedežna skupina ne bi smela zajeti večine kvadrature dnevne sobe. Takšna garnitura s štirimi deli v obliki črke U ustvarja v prostoru škatlast učinek, ki ovira pretok. Velike sedežne garniture so preteklost in jih nadomeščajo posamezni manjši elementi za sedenje, denimo dvosed ali trosed v kombinaciji z manjšimi naslonjači ali udobnimi stoli.

Postelja z zavitim vzglavjem

Vso srečo, če želite poleg velike postelje z zavitim vzglavjem v obliki sani, ki zavzame dobršen del spalnice, vanjo umestiti še kak kos pohištva. Takšno vzglavje, zaradi katerega postelje ne moremo prisloniti popolnoma ob steno, je nepraktično tudi za velike, kaj šele za majhne spalnice. Pustite sani Božičku, sami pa kupite ravno vzglavje ali ga izdelajte v domači režiji.

Klasična omara

Omare, kakršne so imele (sicer veliko bolj stilizirane) že naše babice, v nekoliko sodobnejši izvedbi pa tudi naše mame, so že skoraj izginile iz naših domov. Zamenjale so jih veliko bolj praktične vgradne garderobne omare, ki izkoristijo ves prostor do stropa, v večjih stanovanjih pa tudi garderobne sobe. V majhnih prostorih lahko oblačila hranite tudi v nižjih predalnikih, kar je veliko bolj pregledno kot v klasični globoki omari s krilnim odpiranjem in policami.

Vir: www.realtor.com