Po končanem skupinskem delu je na nogometnem pokalu konfederacij čas za najbolj razburljive tekme. Danes se bosta namreč v prvem polfinalu udarila Portugalska in Čile, jutri pa še Nemčija in Mehika. Poraženca v nedeljo ob 14. uri čaka obračun za tretje mesto, zmagovalca pa se bosta v velikem finalu pomerila istega dne ob 20. uri.

Debitanta na pokalu konfederacij Portugalska in Čile sta v dosedanjem delu tekmovanja prejela najmanj zadetkov – oba na treh tekmah le po dva. Kljub dolgim in napornim klubskim sezonam se selektor evropskih prvakov Fernando Santos na zadnji tekmi skupinskega dela proti Novi Zelandiji ni odločil, da bi spočil kakšnega od svojih najboljših posameznikov v napadu, Cristiana Ronalda, Joaa Moutinha, Andreja Gomesa ali Bernarda Silvo. Slednje se mu je sicer obrestovalo, saj so Novo Zelandijo odpravili s 4:0, a bi se mu utegnilo maščevati v odločilnih trenutkih. Ob tem bo moral Santos razmisliti tudi o rešitvi v obrambi, saj zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov ne bo mogel računati na Pepeja. Po zadnjih informacijah se nagiba k izboru izkušenega Bruna Alvesa. Aktualni južnoameriški prvak Čila je imel dan manj počitka od nasprotnika, hkrati pa je na zadnji tekmi proti Avstraliji prikazal najslabšo predstavo na turnirju. Moštvo Juana Antonia Pizzija je od vseh polfinalistov v Rusiji zabilo najmanj golov (4), a slednje selektorju ne povzroča toliko skrbi kot veliko število izgubljenih žog proti Avstraliji. Ker Čile stremi k hitri igri z veliko posesti žoge, bodo morali biti Alexis Sanchez in soigralci veliko natančnejši in odločnejši, če se želijo prebiti v finale.

V drugem polfinalnem obračunu bi bili v normalnih okoliščinah favoriti Nemci, a ker je selektor Joachim Löw v Rusijo popeljal pomlajeno zasedbo, ni povsem tako. Nemški mladci so sicer dokazali, da ima elf svetlo reprezentančno prihodnost, a v tekmah na izpadanje veliko vlogo odigrajo tudi izkušnje. Te so na strani Mehike, ki je na vseh treh dosedanjih obračunih na pokalu konfederacij zaostajala z 0:1. »Temu moramo posvetiti posebno pozornost. Po drugi strani pa smo se vsakič rešili iz zagate, kar pomeni, da ima ta ekipa pravi značaj,« je povedal mehiški vezist Luis Reyes.