»Nastop na Tour de France so bile zame sanje. Še nedavno še niti to ne. Zdaj sem tik pred odhodom na start v Düsseldorfu. Komaj čakam, da se prepustim toku dogodkov, potem bomo videli. Iz dneva v dan. Pustimo se presenetiti,« je včeraj popoldne po enem zadnjih treningov skromno in preprosto razmišljal Primož Roglič, 27-letni kolesar iz Strahovelj pri Zagorju.

Nekdanji smučarski skakalec z neverjetno športno preobrazbo, ki se mu še vedno čudi ves svet, ne vedoč, ne on ne njegovi najbližji, kje so sploh njegove meje, nestrpno čaka začetek 104. izvedbe dirke vseh dirk. Z velikimi obeti, da bo za slovenske kolesarje tudi zgodovinski. Etapna zmaga in rumena majica sta bili vsaj doslej misija nemogoče. Bile so zgolj sanje. Le 16 slovenskih kolesarjev si je v vsej zgodovini pripenjalo porumenelo startno številko na skupno 38 izvedbah. Letos se znova ponavlja zgodovinsko leto (2012, 2016) s četverico slovenskih udeležencev. Ob trojici BBB iz Bahrain Meride – Janiju Brajkoviču, Gregi Boletu in Borutu Božiču – bodo že od prvega kilometra v Nemčiji vse oči uprte v novinca Primoža Rogliča.

Če kdo, ima član nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo vse sposobnosti, da ob ugodnem razpletu že prvi dan na 14 kilometrov dolgi vožnji na čas ob Renu lahko dosanja življenjske sanje vseh slovenskih kolesarjev. Tony Martin ali Primož Roglič? Čeprav se svetovna kolesarska scena še vedno sprašuje, od kod se je vzel zasavski skakalni fenomen, pa je ugibanje povzeto na podlagi napovedi največjih poznavalcev kolesarstva na strani procyclingstats. Nemškega specialista v vožnji na čas ima v svoji napovedi kar 91 odstotkov sodelujočih, Primoža Rogliča 80. Tretji je Španec Jonathan Castroviejo, lanski evropski prvak in bronasti s svetovnega prvenstva. Že s precej nižjo podporo – 57 odstotkov.

Reflektorji so torej v Primoža, ki je že lani na italijanskem Giru v uvodnem dnevu ostal brez zgodovinske rožnate majice za razliko stotinke sekunde (14,7 centimetra), že usmerjeni. »Tega se zavedam. To je pričakovano glede na to, kakšna je bila moja pomlad. Je pa vloga favorita zelo preprosta; noben favorit ne kotira tako visoko, da bi se podal s starta z desetsekundnim odbitkom. Vsi bomo začeli z ničle. Vsi se bomo morali boriti enako,« se s preprostostjo vživi v vlogo favorita, brez zapletanja in nepotrebne živčnosti.

Čeprav je bilo glede osrednjega cilja letos vse podrejeno prvemu Touru in Tour podrejen vsemu drugemu v njegovem življenju, ima za sabo izjemno uspešno pomlad. Že februarja je zmagal na etapni dirki Volta Algarve na Portugalskem, v vožnji na čas pa bil enakovreden obema konkurentoma z vrha napovedi, svetovnemu prvaku v vožnji na čas Tonyju Martinu in bronastemu Špancu Jonathanu Castrovieju. Potem je bil med peterico kar na treh velikih etapnih dirkah (Tirreno–Adriatico, Po Baskiji – Pais Vasco, Po Romandiji), ki so že tradicionalno glavne pripravljalne dirke za elito, ki vrhunec načrtuje julija v Franciji. V času dopusta si je ogledal tudi nekaj najtežjih prelazov (Galibier, Izoard). Z odliko je pravil tudi junijsko generalko na etapni Ster ZLM Tour, domači dirki nizozemske ekipe, ko je zmagal v kronometru, skupno zmago pa je odnesla boljša taktika konkurenčnih ekip. Tudi na državnem prvenstvu pod Storžičem (5. mesto), kjer je bila v ospredju predvsem skrb za varno prevožene kilometre, saj je Tour prevelik vložek za tveganje, je potrdil visok nivo. »Vsi, ki skrbijo za moj vadbeni program in pripravljenost, zelo pazijo name. Vse smo naredili po načrtu. Zaupam trenerjem. Podatkov, s katerimi analiziramo vadbo, je preveč, da bi sam skrbel za vse. Imam dober občutek, ko vidim, s kakšno visoko hitrostjo se lahko peljem,« je zadovoljen. Kot pravi, poskuša ostati miren in osredotočen, da ga vznemirjenje pričakovanja Toura ne bi vrglo iz vsakodnevne rutine. »Sem kar v redu in se me živčnost ne loteva. Sicer mi kdaj pa kdaj misli uidejo, a dobro, da imam v tem tednu doma toliko opravkov in dela pred mesecem 'počitnic' v Franciji, da se prepuščam ritmu in le čakam, da se začne,« pravi pred današnjim letom v Nemčijo, kjer se bo ekipa LottoNl-Jumbo v vsej zasedbi (Gesink, Bennett, Groenewegen), s prioriteto lova na etapno zmago, zbrala pri večerji.