Vidno utrujeni, a nasmejanih obrazov so slovenski odbojkarski reprezentanti včeraj pozno popoldne po skoraj mesecu dni le dočakali vrnitev v domovino. Za pot iz Avstralije do Ljubljane so porabili kar 40 ur, zato je bil marsikateri igralec še toliko bolj vesel, ko ga je ob izstopu iz avtobusa pričakal kozarec penine. To so si po turnirjih v Južni Koreji, na Japonskem, v Egiptu in že omenjeni Avstraliji nedvomno tudi zaslužili. »Nekaj podobnih poti sem že doživel, a mislim, da jih ta zadnja kar prekaša. Tudi sicer sta bila cel mesec in turneja nora. Težko je opisati, kaj vse smo prestali, a pred sabo smo imeli začrtan cilj. Vedeli smo, za kaj se trudimo in zakaj smo toliko časa od doma, in na koncu nam je uspelo,« je v družbi svojega dekleta priznal Gregor Ropret.

Podajalca z reprezentančnimi kolegi zdaj čaka krajši počitek, nato pa priprave na prihajajoče evropsko prvenstvo na Poljskem, kamor bodo prišli kot podprvaki. »Počitnice so nam celo nekoliko podaljšali, a vseeno gre le za 14 dni. Tako mentalno kot telesno se bo treba res dobro odpočiti, saj bomo na prvenstvu branili srebrno kolajno,« je še dejal Ropret. V Ljubljano so se odbojkarji pripeljali brez selektorja Slobodana Kovača, ki je odpotoval proti Srbiji, na avtobusu pa ni bilo niti Mitje Gasparinija, Janija Kovačiča, Klemna Čebulja in Dejana Vinčića. Je pa zato za lepo gesto poskrbel član slovenskega prvaka ACH Volleyja Žiga Štern. Čeprav se ni uvrstil na selektorjev končni seznam, je bil namreč med prvimi, ki so pričakali igralce in jim čestitali za uspeh.

Da se še sami ne zavedajo pomembnosti dosežka, pa je priznal kapetan reprezentance Tine Urnaut in dodal, da si še pred nekaj leti o čem podobnem niso upali niti sanjati. »Ne zavedamo se, kaj smo napravili. Slovenija se ne zaveda, kaj smo napravili. Zadali smo si cilj, da se uvrstimo v prvo skupino, in to smo dosegli v najkrajšem možnem času. Naš uspeh vsem nadaljnjim generacijam omogoča, da ob prihodu v člansko konkurenco igrajo na najvišji možni ravni. Tega mi nismo imeli. Slovensko odbojko smo popeljali v svetovni vrh.« Član Modene se ni mogel upreti niti komentiranju govoric o spremembi tekmovalnega sistema v svetovni ligi, zaradi česar utegne Slovenija ostati celo brez nastopa v elitni skupini. »Do zdaj je bilo po pravilih, da se zmagovalec druge skupine uvrsti v prvo. S kakovostjo igre smo pokazali, da si zaslužimo elito. Na strani svetovne zveze je, da ne spreminja pravil po nepotrebnem, medtem ko mora naša pritisniti – in verjamem, da bo – in nam zagotovi tisto, za kar smo se borili.«

Po zadnjih informacijah bodo odločitev, v katerem kakovostnem razredu svetovne lige bodo Slovenci nastopali prihodnje leto, sprejeli v začetku julija na zaključnem turnirju najvišjega ranga v Curitibi v Braziliji.