Na ministrstvu za zdravje očitno ne odstopajo od namere, da bi bolnišnico v Topolšici pripojili celjski bolnišnici. Končna odločitev sicer še ni sprejeta, pravijo na ministrstvu, kjer v isti sapi zagotavljajo, da zdravstvene dejavnosti tam ne bodo ukinjali. Dodali so še, da so za nemoteno izvajanje programa bolnišnici letos zagotovili že dobrega 1,1 milijona evrov. »Maja pa je ministrica Milojka Kolar Celarc podpisala tudi pogodbo za nakup treh novih rentgenskih aparatov v višini pol milijona evrov, kar jasno kaže, da se trudimo, da bi zdravstvena dejavnost v Topolšici ostala in se dolgoročno še razvijala,« odgovarjajo z ministrstva.

Tudi za junijske plače bo zmanjkalo

O položaju, v katerem se je znašla Bolnišnica Topolšica, so razpravljali tudi velenjski svetniki, ki so ministrstvo pozvali, da naj odstopi od namere združevanja oziroma pripojitve celjski bolnišnici. Od vlade pa pričakujejo, da bo bolnišnico finančno sanirala, ker se je ta znašla v slabem finančnem položaju zaradi obnove in energetske sanacije. Ker izvajalcem še vedno dolgujejo denar za plačilo opravljenih del, ti vlagajo izvršbe, zato je bilo doslej že dvakrat pod vprašajem tudi izplačilo plač 240 zaposlenim. A je ministrstvo za aprilske in majske plače bolnišnici nakazalo denar, iz bolnišnice pa so jih že obvestili, da jim bo tudi za junijske zmanjkalo dobrih 210 tisočakov.

Vršilec dolžnosti direktorja Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli je velenjskim svetnikom pojasnil, da so v zadnjih treh letih sprejeli na zdravljenje 11 tisoč bolnikov, več kot 60 tisoč pa so jih obravnavali ambulantno, a bodo do konca leta, čeprav se cene storitev ne bodo zvišale, kot kaže, končali pozitivno. Brez dodatnega denarja pa kljub temu ne ne bodo zmogli prebroditi vseh težav.

Ljudje bolnišnice ne dajo

»Že od nekdaj smo učinkoviti, naši zdravniki pa so zelo obremenjeni,« je še razkril Šorli. In tudi to, da so edina sekundarna bolnišnica za pljučne bolezni v Sloveniji, saj so drugod, na Golniku, v Ljubljani in Mariboru, le terciarni centri. A brez dodatnega denarja bolnišnica z 11 milijoni letnega proračuna vseeno ne bo mogla preživeti. A prav zato, ker naj bi se združila dva zavoda, ki finančno poslujeta negativno, tudi velenjski župan Bojan Kontič dvomi, da bi združitev lahko prinesla pozitivne učinke. Da so tudi občani širše Šaleške doline naklonjeni Bolnišnici Topolšica, pa kaže več kot 16 tisoč podpisov za njeno ohranitev, ki jih je zbrala civilna iniciativa, ki jo vodi Marija Vrtačnik. Ta je v ponedeljek popoldne pripravila okroglo mizo, na kateri so načeli vrsto vprašanj, sodelujoči pa so želeli od predstavnice ministrstva za zdravje Vlaste Kovačič Mežek slišati, kakšni bodo konkretni pozitivni učinki združitve. A ti naj bi bili znani, kot je dejala, sredi julija.

Da hitenje ni dobro, je dejal tudi direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc, ki je zavrnil očitke, da gre za sovražni prevzem. Šorli pa je ponovil, da si sam želi le, da se za bolnike iz koroške ter savinjsko-šaleške regije ne bi nič spremenilo in bi bili deležni enakega obsega storitev kot do zdaj. Danes bodo o tej žgoči temi razpravljali še šoštanjski svetniki. »Število zbranih podpisov pa jasno kaže, kako ljudje to bolnišnico cenijo in kakšen pomen ima za naše okolje,« pravi šoštanjski župan Darko Menih, ki upa, da bo, ko bodo do sredine julija zbrani vsi argumenti, opravljena še ena širša razprava o tem, kaj bi morebitna pripojitev pomenila za bolnišnico.