Pridružite se, prvi mesec samo 1 eur
Matej Tomažič, Majerija: Vipavski kralj začimb
Dnevnik.si
  • Slovenija
  • Svet
  • Posel
    • Poslovne novice
    • Zaposlitve in kariera
    • Borzni komentar
    • Trg delnic
    • Trg obveznic
    • Indeksi in svežnji
    • Valute
    • Bitcoin
  • Šport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Kolesarstvo
    • Hokej na ledu
    • Rokomet
    • Skoki
    • Tenis
    • Ostali športi
    • Rekreacija
    • Planinstvo
    • Igralec kroga
    • Dnevnikova stava
    • Luka Dončić
  • Kultura
    • Glasba
    • Knjiga
    • Oder
    • Film
    • Vizualna umetnost
    • Arhitektura
    • Oblikovanje
    • Mediji
    • Splošno
    • Iz karantene
  • Magazin
    • Aktualno
    • Znanost in tehnologija
    • Kulinarika
    • Moj dom
    • Svet vozil
    • Prosti čas
    • Estrada
    • Zdravje
    • Slovenci po svetu
  • Kronika
  • Lokalno
    • Ljubljana
    • Štajerska, Koroška in Prekmurje
    • Primorska
    • Gorenjska
    • Osrednja Slovenija
    • Dolenjska in Bela krajina
    • Zasavje in Posavje
  • Mnenja
    • Kolumne
    • Komentarji
    • Pisma bralcev
    • Odprta stran
  • Objektiv
    • Komentarji
    • Intervjuji
  • Nedeljski
  • Gazela
  • Moj dom
    • Notranja oprema
    • Ideje za dom
    • Arhitektura
    • Vrt in okolica
    • Gradnja in prenova
    • Energija
    • Varnost
    • Uporabno
    • Vprašajte strokovnjaka
Kuhanje

Matej Tomažič, Majerija: Vipavski kralj začimb

Pri Mateju Tomažiču čas, ko boste prišli v njegovo 300 let staro Majerijo, ki jo je z ženo Natašo prenavljal dolgih 12 let, igra pomembno vlogo, vendar pa to ne pomeni, da bo enkrat bolje, drugič slabše. Samo drugače. In zelo povezano z letnim časom in tem, kar takrat ponuja narava. Eno so začimbe, ki se v zeliščnem vrtu na svojem vrhuncu bohotijo v kakšnih 30 različnih vrstah, drugo pa preostale sestavine, ki, čeprav na prvi pogled preproste, v Matejevi kuhinji prav ob zeliščih dobijo povsem nov karakter. Z »ne preveč čaranja« in enim osnovnim živilom, ki je lahko sadje ali zelenjava z domačega hektarja in pol zemljišč ali meso. Kako tradicionalno hrano, ki sloni na jedeh Vipavske doline, nadgraditi in prirediti sodobnemu jedcu, se je Matej Tomažič, ki je veselje do kuhanja podedoval od staršev in starih staršev, najprej učil na gostinski šoli v Ljubljani, nato na Zemonu v Vipavi, ko je ta še spadal pod pohištveno tovarno Lipa, potem pa je zaprosil za delo v michelinki Joška Sirka La Subida v Italiji. Praksa v priznani restavraciji, po kateri je znanje izmenjeval tudi z Ano Roš v kobariški Hiši Franko, se mu je obrestovala. S svojimi jedmi in vinsko ponudbo, ki gradi na najboljših lokalnih vinih, spravljenih v 210 let stari vinski kleti, pa je prepričal tudi tujce, ki so v ta vipavski biser najprej začeli prihajati po objavah v medijih, kot so New York Times, New York Magazine, Travel & Leisure in Lonely Planet, potem pa predvsem zaradi hrane. tb

Boštjan Tacol
28. junij 2017 00:00 28. junij 2017 0:00
Predviden čas branja: 1 min
Kuhanje
Boštjan Tacol
28. junij 2017 00:00
28. junij 2017 0:00
Predviden čas branja: 1 min

NAJNOVEJŠE

    Vse objave
     Matej Tomažič, Majerija:    Vipavski kralj začimb
    kuhanje kulinarika Majerija kuharski portret Matej Tomažič Ana Roš

    Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno v skladu z določili uporabe in citiranja vsebin.

    Preberite sorodne prispevke

    Kuharski portret  - Jorg Zupan, Atelje, Ljubljana: Iz Debele race v Smrekarjev hram

    Kuharski portret - Jorg Zupan, Atelje, Ljubljana: Iz Debele race v Smrekarjev hram

    14.06.2017

    Jorg Zupan, 30-letni kuhar, ki je minuli teden v nekdanjem Smrekarjevem hramu, zdaj znanem kot Atelje, nahranil tudi igralca Billa Murrayja, težko...

    Dnevnik.siDružba medijskih vsebin, d.d.
      • DRUŽBA

      • Predstavitev
      • Vodstvo
      • Dosežki
      • Sporočila za javnost
      • OGLAŠEVANJE

      • Spletni oglasi
      • Tiskani oglasi
      • Scena
      • Osmrtnice
      • Mali oglasi
      • EDICIJE

      • Dnevnik
      • Nedeljski dnevnik
      • Razvedrilo
      • Naročanje edicij
      • Digitalni paketi
      • PROJEKTI

      • Gazela
      • Zlata nit
      • POGOJI

      • Naročniški
      • Akcije in nagradne igre
      • Spletno mesto
      • Piškoti
      • Avtorske pravice
      • Volilna kampanja
      • Zasebnost