Kovačič je poleg tega na okrožno državno tožilstvo vložil tudi predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade. Prepričan je namreč, da sta tako vlada kot Cerar zavestno in z namenom oškodovanja zavajala davkoplačevalce v zvezi z drugim tirom. Kot pravi, sta državi s tem povzročila večjo premoženjsko škodo in storila kaznivo dejanje goljufije.

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben pa je pojasnil, da vlada projekt drugi tir nadaljuje po prvotnem načrtu. Tako se bo podjetje 2TDK do 14. julija prijavilo na nov razpis za nepovratna evropska sredstva, avgusta pa bo objavljen razpis za pripravljalna dela. 14. julija se izteče rok za prijavo na tako imenovani blending razpis evropske komisije. Na ministrstvu računajo, da bodo pridobili od 80 in 100 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Koalicija glede drugega tira po vložitvi referendumskih podpisov še ni strnila vrst

V SMC so po besedah njihove uradne govornice Lilijane Kozlovič »izjemno razočarani« nad tem, da je bilo zbranih dovolj podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru. Referendumsko pobudo opredeljujejo kot »čisto politično vprašanje«. V DeSUS vztrajajo pri dodatnih pojasnilih ministra Petra Gašperšiča, od česar bo odvisen tudi rezultat referenduma.