Turški predsednik nadaljuje s čistkami. Po neuspelem puču je lani zaradi domnevne naklonjenosti v ZDA živečemu kleriku Fetullahu Gülenu odpustil 160 tisoč zaposlenih v javnem sektorju in jih zaprl 60 tisoč. Nedavno se je odločil, da je treba iz turškega jezika izločiti zahodne tujke, njegov najnovejši poseg pa je usmerjen proti znanosti in šolskim programom. Njegova vlada namreč namerava z letom 2019 ukiniti poučevanje evolucije v šolah. O njej bi se po novem lahko učili šele dodiplomski študenti.

Alpaslan Durmuş, ki je na turškem ministrstvu za izobraževanje odgovoren za učne načrte, pravi, da je nauk o evoluciji kontroverzen in da so se zato določili, da se njegovo poučevanje preloži. »Izločili smo kontroverzne teme, katerih znanstvenih ozadij učenci pri določenih starostih še niso sposobni razmeti,« pojasnjuje Durmuş in dodaja: »Ker učenci devetega razreda še nimajo predhodnih znanj, da bi lahko razpravljali o izvoru življenja in evoluciji pri pouku biologije, bo ta sklop preložen do dodiplomskega študija.«

Turški predsednik Erdogan je predlog že potrdil, kritiki pa opozarjajo, da gre za najnovejši napad Erdoganove konzervativne islamistične politike na sekularnost sodobne Turčije. Nauk o evoluciji med turškimi vernimi muslimani že tako ni široko sprejet, šolsko ministrstvo pa načrtuje tudi druge spremembe učnih načrtov. Med drugim naj bi zmanjšali prisotnost Mustafe Kemala Atatürka, sicer očeta sodobne Turčije, njene sekularizacije in zgledovanja po Zahodu.