Predstavljajte si – ura je štiri popoldne, sončno je in vroče, temperature pa so močno čez 30 stopinj. Vam pa zapaše nekaj sladkega. Kaj lahko naredite? Ena izmed možnosti je kozarec soka ali kos sadja. Lahko pa tudi ignorirate potrebo po sladkem in popijete dva kozarca vode z limeto. Večinoma to seveda tudi naredite, a vedno pa res ne gre. Včasih morate pojesti nekaj sladkega! Sladoled ali ledeni jogurt pa res ne pašeta vedno.

Za trenutek pozabimo, da lahko vedno pojemo kakšno kepico sladoleda. In pozabimo, da obstaja ogromno predpripravljenih sladic – piškoti, mafini, napolitanke – kajti te stvari so občasno že fine, niso pa nič kaj dobre. Zdrave pa še manj.

Poleti imamo zato le dve možnosti:

1. možnost: sladice, ki jih pripravite brez peke, po možnosti zvečer ali sredi noči in so potem na razpolago skoraj takoj, brez dolgotrajnega odtajevanja

2. možnost: sladice, ki jih skoraj brez kuhanja pripravite v petih minutah

Obe možnosti se zdita odlični. Zato si pripravite katerega izmed receptov in uživajte v poletju!

Še nekaj odličnih receptov:

Borovničevo-bananin smuti v skodelici s kokosom in pistacijami

Mehke arašidove granola ploščice

Arašidova pita

Ovseni kosmiči z zlatim mlekom in sadjem

Grški jogurt s piškotki, mangom in borovnicami

Borovničevo-kokosove lučke

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE

150 g kokosove moke

65 g kokosovega olja

1 ščepec soli

80 g medu

1 žlička vanilijeve esence

100 g temne čokolade

PRIPRAVA

Moko stresite v mešalnik/multipraktik in jo na hitro zmiksajte. Kokosovo olje stopite in vlijte v skledico. Dodajte sol, med in vanilijevo esenco in premešajte. Žlico moke prihranite za okraševanje – lahko jo tudi malenkost popečete na suhi ponvi, ostalo pa stresite v skledico pin remešajte.

Iz dobljene mase oblikujte male kroglice, jih položite na krožnik, obložen s papirjem za peko ali alufolijo in za 20-30 minut postavite v hladilnik. Čokolado stopite v mikrovalovni pečici (večkrat po 20 sekund in vmes premešajte, da se čokolada ne zažge) ali pa nad vodno kopeljo (čokolado nalomite v posodo, to pa postavite nad kozico z vrelo vodo, posoda naj se kozice ne dotika).

Vsako posamezno ohlajeno kroglico pomakajte v stopljeno čokolado, jo dvignite z vilico, malo odcedite in prenesite nazaj na krožnik. Potresite s prihranjenim kokosom in spet postavite v hladilnik, da se čokolada strdi. Hranite jih v hladilniku, saj so take najboljše.