Polna štiri leta je preteklo od zamisli do zgraditve edinstvenega Pustolovskega parka Bovec. Postavili so ga v neposredni bližini spodnje postaje krožne kabinske žičnice na Kanin.

Park se razprostira na površini 6000 kvadratnih metrov. »Nekdaj je bila na tem območju neprehodna grapa. Leto dni smo jo čistili, da smo ugotovili, ali je dovolj dreves za postavitev naprav. Ko smo s strokovnjaki ugotovili, da bo mogoče naprave zgraditi, smo se lotili temeljitega čiščenja grmovja, robide in kamenja. Zatem smo pripravili lesene dele, projektirali proge, od letošnjega februarja do odprtja pred dnevi pa je potekala montaža,« je prehojeno pot opisal Filip Hrovat, tudi direktor Bovec šport centra.

Ponudba predvsem za družine z otroki

»Podobnih parkov je po Sloveniji veliko. Mi smo hoteli dati poudarek otrokom, saj podobne ponudbe na Bovškem ni bilo. Z ureditvijo pustolovskega parka bomo poskušali zapolniti še dokaj prazen prostor na področju bovške ponudbe, namenjene družinam. Delno pa so naju z ženo spodbudili k zgraditvi naši najstniki,« dodaja Filip.

Najlažja proga je namenjena otrokom od 3. do 10. leta. Ima devet elementov, konča pa se s 15-metrskim spustom po jeklenici v mrežo. »Naša prioriteta je poskrbeti za najmlajše obiskovalce doline Soče. Platforme, ki so nameščene nizko na drevesih, bodo omogočale varno in zabavno pustolovščino za otroke in starše,« razlaga Hrovat. Proga Expert je namenjena ljubiteljem višine. Ima tri jeklenice, na njej pa bodo udeleženci lahko preizkušali ravnotežje in gibanje na višini do 12 metrov. Proga Extreme pa bo namenjena najbolj drznim in željnim adrenalina. Visoko v krošnjah dreves se jim bo odprl pogled na Julijske Alpe, posamezni elementi pa bodo poskrbeli, da se bodo udeleženci počutili kot alpinisti, ki se prebijajo na gore. Letos bo na treh progah obiskovalcem na voljo 30 različnih elementov. Za prihodnje leto načrtujejo gradnjo še ene proge, namenjena pa bo mladim od 10. do 15. leta starosti.

Posebna pozornost posvečena varnosti

Po besedah Filipa Hrovata in Maje Kokove Hrovat, bodo naprave v pustolovskem parku kot nalašč terapija za tiste, ki imajo strah pred višino. Tudi za starejše. »Naprave niso namenjene kot otroško igrišče, ampak se bodo tisti, ki jih bodo preizkusili, lahko naučili pravilne uporabe varoval, imeli bodo čelade in pasove. Bodo kot pravi planinci z vso potrebno opremo. Seveda je pri uporabi naprav poskrbljeno za varnost po evropskih standardih. Elementi so narejeni tako, da nanje ne more nihče splezati brez opreme,« še pove Filip.

Zemljišče za park sta Hrovatova najela, v gradnjo pa vložila tisoče prostovoljnih delovnih ur. Vrednost parka je ocenjena na 70.000 evrov. Za dve uri potepanja po parku bo potrebno za odrasle odšteti 25 evrov, otroci pa bodo plačali 15 evrov.

Čez dobre tri tedne bosta Hrovatova ob pustolovskem parku odprla tudi šotorišče, sanitarije in skupni prostori so že zgrajeni, zatem pa bodo prišle na vrsto lesene hiške, ki jih bodo postavljali postopoma.