Ko smo danes na ljubljanskem gradu čakali, da se začne prireditev, na kateri je nogometni klub Olimpija predstavil nove drese za tekmovalno sezono – manekeni so bili kapetan Branko Ilić, Nik Kapun, Nathan Oduwa in vratar Nejc Vidmar – je novi trener Igor Bišćan deloval izjemno sproščeno. S peščico novinarjev se je zapletel v četrt ure dolg klepet, v katerem je bil zelo zgovoren. Obenem nam je tudi sam postavil nekaj vprašanj in se zanimal za kakovost posameznih nogometašev, ki bi bili morda zanimivi za Olimpijo, in o razmerjih sil na slovenski sceni.

Ker je pri Olimpiji najbolj kritično mesto desnega bočnega branilca, saj je moral Klinar na operacijo, zato po sili razmer na tem položaju trenutno igra kapetan Ilić, se je Bišćan zanimal za kakovost Finka in Jovića, ki sta trenutno v Turčiji. Ni tarnal o pomanjkanju kakovosti v igralski zasedbi, ampak je o igralcih, ki jih ima trenutno na seznamu, razlagal predvsem njihove dobre strani in načrt, kako jih bo naredil še boljše. Iz več virov smo dobili potrditev, da je 39-letni Hrvat na treningu velika avtoriteta z znanjem, ki ga je pobral pri trenerjih, ki so ga vodili v bogati karieri. Disciplina je na takšni ravni, da igralci ne spregovorijo niti besede. Tudi intenzivnost treningov z veliko gibanja je takšna, kot je doslej niso bili vajeni, zato so tako zadihani, da sploh ne morejo govoriti, ker lovijo sapo.

Olimpijo v sredo ob 18. uri v Vaasi na zahodu Finske z istoimenskim moštvom čaka prva tekma prvega kroga kvalifikacij za ligo Evropa. Ljubljančani bodo na več kot 2000 kilometrov dolgo pot odšli v četrtek s posebnim letalom, po svojih poteh pa tudi nekaj navijačev. Trener bo zaradi poškodb komaj zbral 18 igralcev, kolikor jih lahko prijavi v zapisnik. »Zelo sem zadovoljen z dosedanjim delom priprav. Na treh pripravljalnih tekmah smo v nekaterih delih igrali zelo dobro, nato pa so prišle minute, ko ni bilo najboljše. A to je nekaj povsem normalnega med pripravami, saj bodo trajale še dva, tri tedne,« je bil realen Igor Bišćan.

Vodja strokovnega štaba Olimpije ničesar ni prepustil naključju. Ogledal si je posnetke petih tekem Vaase. Za nameček je pomočnika Anteja Tomića poslal na ogled evropskega tekmeca, ki je trenutno drugi v finski ligi. Finci so v prednosti, saj so v polnem tekmovalnem ritmu, za nameček igrajo tekme na umetni travi. Bišćan ima že izbranih 13, 14 igralcev za prvo evropsko preizkušnjo. »Seveda si tako kot vsak trener želim še dve, tri okrepitve. Trenutno je najbolj kritičen desni bok. V prihodu je klasični napadalec (Argentinec slovenskih korenin Vombergar, op. p.). Potrebovali bi še ofenzivnega igralca na krilu. Če ne bo novih okrepitev, se bomo znašli s temi, ki so tukaj,« je pojasnil Bišćan. Trenutno ne more računati na poškodovana Kronavetra (vsaj mesec dni se še ne bo priključil treningom) in Boatenga, o katerem ima zelo dobro mnenje, saj lahko igra na več položajih. Kapun je danes opravil prvi trening z ekipo.

Bišćan je brez oklevanja odgovoril na vprašanje o tem, da še nima ustrezne licence Uefa Pro za vodenje tekem. »Stvar je zelo preprosta. Trenutno licence še nimam, a končujem diplomsko delo. Vse bom končal, ko bom imel čas. Licenco bom pridobil do 15. julija, ko se začne tekmovanje v slovenski ligi,« je pojasnil Bišćan. Le uro kasneje, ko se je peljal na trening na stadion v Šiški, je izvedel, da bo Olimpijo lahko vodil na evropskih preizkušnjah. Ker je tik pred diplomo, je to po pravilih Uefe dovolj, da mu izdajo začasno licenco.

Kapetan Branko Ilić je optimist. Zatrdil je, da so v primerjavi z lansko sezono že naredili napredek, dobrodošle bodo tudi izkušnje, ki jih ima s finskim nogometom. Pred letom in pol je igral z Astano proti Helsinkom v kvalifikacijah za ligo prvakov. »Finci so zelo disciplinirani. Niso več država, za katero smo govorili, da v njej le nabijajo dolge žoge. Moramo biti potrpežljivi, disciplinirani in čakati svoje priložnosti. Sanjsko bi bilo, če bi v gosteh zabili kašen gol,« si je zaželel Branko Ilić, ki je univerzalen igralec, zato je po potrebi vezist, centralni branilec ali desni bočni branilec. »Ni pomembno, na katerem položaju igram, ampak to, da bomo vsi, ki bomo na igrišču in klopi, dihali kot eden, igrali dobro in zmagovali. Zgodi pa se tudi, da igraš dobro, a ne zmagaš,« je dodal Ilić.