Tom Burns je z objavo svoje na novo izumljene kasete na kickstarterju ugotovil, da odkrivanje tople vode ni vselej slabo. Še posebno ne, ko se nanaša na kultne izdelke iz preteklosti, ki jim sodobna tehnologija vdahne novo življenje. Burn je namreč izumil kaseto, ki deluje kot MP3-predvajalnik, ki ga lahko priklopite na žične ali brezžične slušalke, in digitalna kaseta za poslušanje glasbe z vašim starim kasetofonom hkrati. Ni čudno, da je na kickstarterju kmalu presegel iskano količino naročil, do izteka kampanje pa je prvotni cilj presegel za več kot desetkrat.

Podobno kot vinilke tudi kasete v zadnjih letih doživljajo nekakšen preporod. Veliko je k temu pripomogla hollywoodska uspešnica Varuhi galaksije, v kateri pomembno vlogo igra glasbena kompilacija na kaseti. Leta 2014, ko je film izšel, je ameriško podjetje National Audio Company izdelalo 10 milijonov kaset glasbe iz omenjenega filma, naslednje leto pa jim je prodaja kaset narasla še za 20 odstotkov. Podjetje je leta 2015 tako imelo najboljšo prodajo po letu 1969, ko je bilo ustanovljeno. Leto pozneje je prodaja kaset samo v ZDA zrasla za 74 odstotkov. K temu je tedaj precej pripomogel Justin Bieber z albumom The Weekend, ki je izšel tudi na kasetah.

Kaseta z LCD-zaslonom

Mixxtape (kasetna kompilacija po angleško) je bila sprva namenjena predvsem mladim glasbenikom, ki bi želeli izstopati med konkurenco, ko bi namesto zgoščenke ali elektronskega sporočila z MP3 poslali edinstven izdelek, ki je nosilec in predvajalnik hkrati. Ko je Burns predstavljal prve različice naprave, pa je ugotovil, da ima precej širši potencial in da izum lahko ponudi najširšemu občinstvu. Burns meni, da je za uspeh njegovega izuma krivih več dejavnikov. Eden od teh je spomin na mladost in ustvarjanje glasbenih kompilacij za simpatije. Do teh ima poseben odnos tudi izumitelj sam. Mlajšim pa izum omogoča, da doživijo izdelke iz obdobja, ko še niso živeli, in tako izživljajo svojo nostalgijo.

Baterije digitalne kasete mixxtape se polnijo po USB-kablu in omogočajo 12 ur poslušanja glasbe. Po USB-kablu na napravo nalagate tudi želeno glasbo v osmih najpogostejših formatih, ta pa se shranjuje na spominske kartice. Notranjega spomina naprava ne premore, zato pa pri nakupu prejmete spominsko kartico s spominom 8 GB. V kaseto lahko vstavite tudi spominsko kartico s 64 GB prostora. Mixxtape ima tudi LCD-zaslon, na katerem se izrisuje, katera glasba se trenutno predvaja, digitalna tehnologija pa je omogočila, da je Burns ohranil skoraj povsem avtentično izkušnjo, z izjemo enega najbolj nadležnih delov kaset – premetavanja na roke oziroma s svinčnikom.

Mixxtape je na kickstarterju ponudil za malo manj kot 36 evrov, v prosti prodaji pa naj bi stal dvakrat toliko. Burns pravi, da trenutno pilijo samo še dodatke, kaseta pa je menda že dokončana in pripravljena na množično proizvodnjo. Domnevno bodo prve kupcem poslali že novembra letos.