Namesto želenih 15.000 dolarjev je štajersko podjetje Borgla na kickstarterju s kampanjo za množično financiranje proizvodnje posode kefirko za domačo proizvodnjo sira zbralo kar 156.750 dolarjev. Več kot 2800 podpornikom jo bodo dostavili decembra, prednaročila z rokom dostave januarja prihodnje leto pa zdaj zbirajo še na platformi indiegogo. Posoda za domačo pripravo sira je nadgradnja prvotne posode kefirko, saj uporabnik lahko sir pripravi iz kefirja, lahko pa »proizvede« tudi druge vrste sira, kot so mocarela, maskarpone ali skuta.

»Ljudje, ki cenijo domačo pripravo hrane, vedno iščejo nove načine za pripravo obrokov iz sestavin, ki jih izberejo sami. Zdaj lahko sami doma pripravijo celo probiotični sir brez uporabe siril in drugih dodatkov. V skoraj dvoletnem razvoju tega kuhinjskega pripomočka smo želeli ustvariti pripomoček, ki bo omogočal prijetno uporabniško izkušnjo,« je o kefirku za pripravo sira povedal Marko Borko, poleg Andreja Glažarja ustanovitelj podjetja Borgla.

Kefir je aktualna hrana

In očitno jim je uspelo, saj so tokrat želeli zbrati pol manj kot v prejšnji kampanji, zbrali pa so trikrat več sredstev kot pred tremi leti. »S tem, ko smo produkt prodajali globalno, smo širili tudi zavedanje o koristnosti priprave kefirja in fermentirane hrane. To je tematika na področju hrane, ki je trenutno precej aktualna. Tako smo okoli svojega produkta gradili skupnost ljudi, ki jih to zanima. To je bilo vsekakor ključno za uspešen začetek kampanje. Potem pa je sledilo nekaj tednov trdega dela, komunikacije na družbenih omrežjih, komunikacije z ljudmi, ki so nas podprli, iskanja načinov, kako bi dosegli čim več objav v medijih, in podobno,« so o trikrat preseženem uspehu prve kampanje množičnega financiranja povedali avtorji kefirka.

In kljub temu da so zbrali 141.000 evrov več od zadane vsote, bodo vsa zbrana sredstva namenili proizvodnji novega produkta. Gre za izdelavo kalupov, nakup materialov in podobno. »Aktivnosti smo že začeli kmalu po tem, ko smo videli, da bo kampanja uspešna, saj je potrebno kar nekaj časa, da se uskladiš s proizvajalci,« pripovedujejo v podjetju, kjer jim je izjemno pomembna tudi lokalna proizvodnja.

Kefirka proizvajajo v lokalnem okolju

Dobavitelje imajo v Sloveniji in Italiji, posode pa sestavljajo v Mariboru. »Pred proizvodnjo je treba narediti dizajn, potem sledijo 3D-printi in testiranje. Teh se je pri obeh projektih nabralo kar nekaj. Vzeli smo si kar nekaj časa, da smo preizkusili rabo posode, nekaj nasvetov pa smo dobili tudi od 'kulinaričnih blogark', ki so preizkušale posodo. Zdaj sledi zagon proizvodnje,« so polni zagona v Borgli.

Tega jim daje prav skupnost, ki so jo zgradili okoli kefirka. Predstavljajo jo kupci in drugi podporniki, ki so jim pomagali do večje prepoznavnosti na kickstarterju. »Skupnost je za nas izrednega pomena. Ravno zaradi naših uporabnikov smo namreč prišli do ideje za kefirka, posodo za izdelavo sira iz kefirja,« poudarjajo v podjetju, kjer so se v zadnjih treh letih veliko naučili, od tega, kako zasnovati kampanjo za množično financiranje, zgraditi skupnost ljudi, ki jih to zanima, pa tudi kako prodajati na globalnem trgu. A so se vseeno veliko naučili tudi v kampanji, ki so jo ravno končali. Veliko je še stvari, ki bi jih še vedno lahko izboljšali, saj je vsaka kampanja lahko še boljša, so prepričani v Borgli.