Potem ko so na naboru lige NBA kot 49. Denver Nuggets izbrali 20-letnega Vlatka Čančarja, je svoj trenutek na naboru lige NHL dočakal še Jan Drozg. 18-letnega Mariborčana so v petem krogu kot 152. po vrsti izbrali aktualni prvaki Pittsburgh Penguins. Možnost prvega izbora so sicer imeli New Jersey Devils, ki so se odločili za 18-letnega Švicarja Nica Hirscherja.

Krilni napadalec Jan Drozg je v zadnjih dveh letih nastopal pri mlajših selekcijah švedskega Leksandsa, oglednike Pittsburgha pa je po zapisih onkraj Atlantika sodeč navdušil v drugem delu lanske sezone. Prav zaradi tega so ga pred naborom povabili tudi na preizkušnjo, kjer je znova zadovoljil tamkajšnjo stroko. Mediji v ZDA in Kanadi še dodajajo, da Drozg potrebuje čas za razvoj in predvsem pridobitev mišične mase, a hkrati poudarjajo, da so pri Pittsburghu sila zadovoljni z izborom. Drozg je postal šesti Slovenec, ki je bil izbran na naboru lige NHL. V njej sta po tem zaigrala le Anže Kopitar (LA Kings so ga leta 2005 izbrali kot 11.) in Muršak (Detroit ga je leta 2006 izbral kot 182.), Edu Terglavu (Buffalo ga je leta 1998 izbral kot 249.), Juretu Penku (Nashville ga je leta 2000 izbral kot 203.) in Marcelu Rodmanu (Boston ga je leta 2001 izbral kot 282.) pa to ni uspelo.

Prva zvezda nabora v Chicagu je bil 18-letni Švicar Nico Hirscher. Napadalca so kot prvi izbrali pri New Jersey Devils, kjer želijo pomladiti svoje moštvo, navijačem pa predvsem obljubljajo hitrejši hokej kot v letošnji sezoni, ko je moštvo trenerja Johna Hynesa doseglo najslabši rezultat v zadnjih 30 letih. »Zaljubljen sem v hokej na ledu. Resnično sem izjemno zadovoljen, saj sem izpolnil svoje največje sanje,« se je smejalo Nicu Hirscherju, kjer so poznavalci podobno kot pri Drozgu dodali, da ga v prihodnje čaka predvsem nabiranje mišične mase.

Philadelphia Flyers so kot drugega na naboru izbrali Kanadčana Nolana Patricka, Dallas Stars pa kot tretjega Finca Mira Heiskanena. Skupno je bilo na letošnjem draftu izbranih kar 217 hokejistov. Največ, kar 77, je bilo Kanadčanov, od Evropejcev pa Švedov, in sicer 27.