Slovenski nogometni klubi Gorica, Domžale in Olimpija bodo v četrtek začeli novo tekmovalno sezono s tekmami prvega kroga kvalifikacij za ligo Evropa. Tekmec slovenskega podprvaka Gorice bo Širak iz Armenije (prva tekma ob 14. uri po slovenskem času v Gjumriju), Olimpija se bo pomerila z Vaaso (prva tekma ob 18. uri na Finskem), pokalni prvak Domžale pa z estonskim moštvom Flora iz Talina (prva tekma ob 20.30 v Celju).

Vsi trije slovenski predstavniki so odigrali generalke pred evropskimi preizkušnjami. Gorica je pred dolgo potjo v Armenijo, kamor se bo odpravila s posebnim letalom iz Trsta (strošek 60.000 evrov), izgubila pripravljalno tekmo s hrvaškim prvoligašem Slaven Belupom z 0:1. Primorci so na tekmi v Slovenskih Konjicah nastopili v kombinirani zasedbi. Trener Miran Srebrnič ni hotel preveč obremeniti nosilcev igre pred zahtevnim gostovanjem v Armeniji, zato so najboljši igrali od 30 do 45 minut. Goričani so prepričani, da so v dobri formi, saj so na pripravljalnih tekmah premagali Olimpijo s 3:0 in Istro iz Pulja s 3:1.

Olimpija je prejšnji teden v generalki remizirala (1:1) s prvakom Kosova Trepčo 1:1, pred tema pa izgubila z Gorico z 0:3 in premagala četrtoligaša Škofjo Loko z 2:0. Tako kot Goričane tudi Ljubljančane čaka dolgo potovanje, saj je Vaasu od Ljubljane oddaljen skoraj 2000 kilometrov. Za nameček je finsko moštvo v polnem tekmovalnem ritmu.

Zelo samozavestni so v Domžalah, potem ko so v generalki v Zaprešiču premagali Inter (lani osmi v hrvaškem prvenstvu) z 1:0 z golom Ožbolta v 88. minuti iz enajstmetrovke. Domžale so se okrepile s kar sedmimi nogometaši, najbolj zveneče ime je dolgoletni reprezentant BiH Senijad Ibričić, ki je v minuli sezoni igral za Koper. Drudi novinci v Domžalah so Kristijan Šipak, Lovro Bizjak, Faruk Gačan, Tilen Klemenčič, Domen Jugovar in Rubin Hebaj. Ker igrišče v domžalskem športnem parku še ni nared, potem ko so obnovili zelenico, bodo Domžalčani evropsko tekmo v četrtek gostili v Celju.

Maribor bo kvalifikacije za ligo prvakov začel v drugem krogu, torej 11. julija, tekmec pa bo prvak BiH Zrinjski iz Mostarja. Novi napadalec Maribora Jasmin Mešanović, ki je prišel na Štajersko prav iz Zrinjskega, je po prihodu v Ljudski vrt takoj začel tresti mreže. Proti Uralu iz Rusije je prispeval prvi gol ob zmagi z 2:0, proti makedonskemu prvaku Vardarju je bil strelec edinega gola za zmago z 1:0. Pred prihodom Mešanovića je Maribor izgubil z Osijekom z 1:2 in remiziral s Škendijo iz Tetova 1:1. Mariborčani so sklenili priprave v Moravskih Toplicah. Trener Darko Milanič je zelo zadovoljen s prizadevnostjo igralcev, navijače pa najbolj zanima, kako je z okrepitvami. Nova obraza v Ljudskem vrtu sta le centralni branilec Billong, ki je trenutno poškodovan (stegenska mišica), in napadalec Mešanović. Po odhodu Defendija in upokojitvi Novakovića je na izhodnih vratih Hotić, Vršič pa upa na finančno ugodnejšo ponudbo iz tujine od tiste, ki so mu jo pripravili v Ljudskem vrtu.

»Vršič ima svoje poglede. Ob koncu kariere bi rad še nekaj zaslužil. Dali smo mu korektno ponudbo za slovenske razmere. Če bo v tujini dobil več, mu privoščimo. Nismo mu postavili roka, do kdaj se mora odločiti. Potrošnja je prilagojena prihodkom. Ko smo igrali v skupinskem delu evropske lige in lige prvakov, smo imeli velike prihodke, ki smo jih hranili za slabša leta. Dve, tri leta smo živeli od denarja, ki smo ga zaslužili v Evropi. Zdaj lahko porabimo le še toliko, kolikor imamo. Morali smo znižati stroške,« je pojasnil predsednik Maribora Drago Cotar.