Pregreto ozračje so hladili zidovi tisočletne Škofje Loke. Mesto si je nadelo srednjeveško ogrinjalo, za pravi učinek pa se lahko zahvali tako meščanom kot obiskovalcem, predvsem pa okoli 300 sodelujočim. Že dopoldne smo lahko srečali v srednjeveške kostume oblečene najmlajše, Voranca, Jakoba in Lovra v srednjeveški povorki, potem pa se je čez dan zvrstilo toliko različnih dogodkov, nastopov in srečanj, da so ljudje lahko dali vsem čutilom prosto pot.

»Historial je resnično poskus prikazati naše lokalne značilnosti in obenem sodelovati z mnogimi – od gostov iz pobratenih mest do ponudnikov vsega, kar spada na tradicionalni semenj. Vrhunec so vedno gledališke predstave in seveda grajska kulisa, ki ponuja z mestom vred številna prizorišča. Malo nas je motil dež, bila je pripeka, a ljudje so od jutra do noči lahko uživali,« je povedala Andreja Križnar, ki je poudarila, da je razvojna agencija Sora uokvirila dogajanje v prireditev, ki je po svoji popolnosti gotovo nekaj posebnega. Če ste želeli poskusiti loško medlo ali kako drugo značilno jed, ali si morda sami skovati žebelj, potem je bila Škofja Loka res pravi kraj za skok v zgodovino.

Zaživel je tudi Spodnji trg

V srednjeveško vzdušje se je obleklo mesto kot celota, njegovi prebivalci in obiskovalci pa so s pisano paleto kostumov v srednjeveškem slogu ves dan ponazarjali svoje sodelovanje pri dogajanju, ki je z glasbo, plesom, različnimi srednjeveškimi običaji postalo za en dan mestni utrip prav vseh.

Poudariti je treba vključitev Spodnjega trga, ki po odprti loški obvoznici mimo mestnega jedra diha drugače: »Res je življenje zdaj bolj preprosto in varno, zato tudi ta del mesta diha povsem drugače. Ni več težkih tovornjakov in gostega prometa, tudi mi zdaj živimo kot drugi,« je dejal Janez Sušnik. Meščani so na Spodnjem trgu pripravili res prijetno prizorišče, ki z osrednjim trgom in gradom zaokroža zgodovinski prikaz življenja v srednjem veku: »Prihajava iz Železnikov in danes si bo lahko vsakdo skoval žebelj na star način,« sta ob vihtenju kladiv povedala kovača Martin Pintar in Janez Rihtaršič. Prav prikazov starodavnih obrti, izdelkov, navad, kulinarike, pesmi in plesov ni manjkalo ves dan. Vrhunec je bila predstava Hudičeva brv, ker s Historialom poskušajo vedno opozoriti tudi na svoje legende, mite in seveda zgodovinske zgodbe.

»Radi pridemo v Škofjo Loko in seveda vabimo na svoje dogodke v Žužemberk,« je o obisku Gorenjske povedal Vlado Kostevc, z njim pa so bili v srednjeveške obleke oblečeni vitezi in dvorne dame. Gostje iz pobratenih mest so dali poseben pridih, med množico pa smo našli tudi skupino Angležev, ki so se hladili s pivom in hvalili Slovenijo: »Pri vas je lepo, ljudje pa prijazni. Škofja Loka nas je res navdušila in odlično se počutimo…«