»Stala sem pri oknu v sobi in zagledala, kako je s sosednjega bloka odtrgalo streho in jo vrtinči proti našemu stanovanju. Vsi smo se stekli skrit v stranišče na varno. Še dobro, kajti kos strehe je priletel naravnost v okno moje sobe in drobci stekla ter opeke so se razleteli vsepovsod,« je dobro uro po neurju v Kanalu pripovedovala Tinkara Mugerli. Skupaj z bratom, sestro in starši je čistila stanovanje in balkon, kamor je prav tako s sosednjega bloka prineslo del strehe. Njihova zgornja soseda je opeko dobila na mizo malo pred nedeljskim kosilom. Nekaj blokov naprej so se v istem trenutku zadnji hip umaknili z balkona, ko so opazili, da veter s šolske stavbe trga strešno opeko.

Današnje neurje se je najbolj razbesnelo nad Kanalom, okoliškimi vasmi in navzgor po dolini Soče ter Idrijce. »Žarišče imamo tukaj v središču Kanala. Vrtinec vetra nas je zajel malo pred poldnevom. Bilo je strahovito. Strehe je odkrilo na dveh stanovanjskih hišah in dveh blokih, delno je odkrilo kanalsko osnovno šolo, popolnoma podružnično šolo v Kalu nad Kanalom. Sproti dobivamo podatke o odkritih strehah tudi iz okoliških vasi,« je pred kanalskim gasilskim domom našteval Dušan Petrevčič, poveljnik civilne občine Kanal ob Soči. Komunalni delavci, cestarji, gasilci in domačini so medtem čistili poti do vasi in zaselkov. Veter je poruval in polomil na stotine dreves, poškodoval številne avte in potrgal električno napeljavo.

»Na terenu nas je okrog 40 gasilcev,« je pojasnil poveljnik kanalskega prostovoljnega gasilskega društva Andrej Ponikvar. Domačim gasilcem so na pomoč priskočili tudi gasilci iz drugih goriških društev. Pripomnil je, da so vendarle imeli srečo v nesreči, saj poškodovanih ni bilo. Najhuje so jo odnesle strehe in okna blokov, kamor je veter vrtinčil strešnike, nekaterim stanovalcem je dež nekaj škode povzročil tudi v stanovanjih. »Ekipe imamo na vseh deloviščih, računamo, da bomo do večera uspeli z začasnimi polivinilnimi ponjavami prekriti vse strehe,« je pojasnil. Domačini so medtem pred bloki pometali naneseno vejevje, drobce stekla in pogledovali v nebo.

Številni klici na pomoč zaradi močnega vetra pa so danes prihajali tudi iz Bovškega, Idrijskega, Cerkljanskega in sosednje gorenjske regije. Veter je tudi tam odkrival posamezne hleve, hiše in podiral drevesa. Zaradi podrtih dreves je bila nekaj časa na posameznih odsekih zaprta regionalna cesta med Bovcem in Novo Gorico.