Dobra dva tedna smo intenzivno preizkušali srebrno, svetlečo in nadvse atraktivno Xperio XZ Premium (od tu tudi navedba glede želje po izstopanju). Mirno lahko zatrdimo, da se je telefon odlično obnesel na vseh področjih, sploh pa pri zajemanju fotografij in videov.

Ampak lotimo se telefona najprej pri ohišju. To je izdelano iz kombinacije aluminija, plastike in stekla. Mogoče se na prvi pogled ne zdi dovolj premijsko za tako drag telefon (740 evrov), vendar vseeno, srebrna različica je zelo kul. Je pa res, da je hkrati tud pravi magnet za prstne odtise.

Druga opazna lastnost na tem področju je velikost telefona. Zaslon naprave meri »zgolj« 5.46 palcev, vendar je ohišje precej večje kot pri večini telefonov. Dodatna obroba na zgornjem in spodnjem robu je namreč omogočila lažjo namestitev dveh zvočnikov, ki sta v tem primeru usmerjena v uporabnika. Zelo pohvalno.

Pohvala gre tudi gumbu za vklop, v katerega je nameščen zanesljiv čitalec prstnih odtisov. Na ohišju najdemo še poseben gumb za hiter vklop kamere oziroma sprožilec, ki je zelo uporaben, če želimo nekaj na hitro zajeti. Kot smo navajeni že od prejšnjih modelov, je ohišje še zatesnjeno pred vdorom vlage.

Zaslon in multimedia

Če je kaj dobrega na tem telefonu je to gotovo zaslon. Ta nudi vsebine v ločljivosti 4k, pri tem pa mu pomaga še kup tehnologij za izboljšavo slike kot je denimo Bravia, katero najdemo denimo v televizijskih zaslonih. Zaslon premore kar 807 ločljivostnih točk na palec (ppi) (Samsung Galaxy S8+, ki velja za enega najboljših telefonov na trgu ta trenutek, premore 529 ppi). Po mnenju mnogih je to eden izmed boljših zaslonov na trgu trenutno. V povezavi z odličnima zvočnikoma je to lahko popoln telefon za gledanje video vsebin.

Pa tudi za igranje iger seveda. Pri tem mu pomaga odličen Snapdragon 835 procesor in 4 gigabajti delovnega spomina. Kot rečeno, malce večje ohišje v tem primeru nudi zelo dobrodošel dodaten prostor za držanje.

Tak telefon bo navdušil tudi ljubitelje glasbe. Za Sony vemo, da ima široko paleto kakovostnih slušalk. Te pa v povezavi s tehnologijo ojačanja zvoka, ki je nameščena v telefon, nudijo še nekoliko boljšo izkušnjo.

Glede baterije nismo imeli visokih pričakovanj. Ta res ne izstopa posebej. Nudi kak dan energije. Je pa res, da je Sonyjev način varčne rabe Ultra Stamina Mode zelo uporaben - ta popolnoma oklesti delovanje telefona in nudi zgolj najbolj osnovne funkcije. V tem načinu se delovanje telefona znatno podaljša.

Kamera

Kamera zajema v ločljivosti 19 MP in ima številne pripomočke kot je denimo elektronska stabilizacija slike, ali pa lasersko ostrenje. Kamera zajema zelo kakovostne posnetke, vendar najbolj impresivno je snemanje v načinu »slow motion«. Telefon je namreč sposoben zajeti video pri hitrosti 960 sličic na sekundo (fps) (za primerjavo - Galaxy S8 in iPhone 7 zmoreta le 240 fps). Kakovost videa je v tem načinu sicer res slabša, vendar te številke so za mobilni telefon vsekakor impresivne.

Zaključek

Sony Xperia XZ Premium je zelo dober telefon. Namenjen je predvsem zahtevnim uporabnikom, multimedijskim navdušencem, fotografom in snemalcem, oziroma tistim, ki bi radi nekaj malce bolj posebnega. Glavni konkurenti? Apple iPhone 7, Samsung Galaxy S8 in LG G6.