Nadzorniki Splošne plovbe, ki jim predseduje Jochen Doehle, so včeraj sklenili, da dolgoletnemu predsedniku uprave Egonu Bandlju ne podaljšajo mandata, ki se mu izteče konec julija. Začasno bo vodenje Splošne plovbe prevzel Jochen Doehle, v prihodnosti pa naj bi poiskal novega predsednika uprave. »Poskušali bomo preživeti,« Doehle odgovarja na vprašanje, kakšni so njegovi načrti s portoroškim ladjarjem. Bandelj avgusta odhaja iz podjetja, v katerem je bil zaposlen 40 let, predsednik uprave pa je bil od leta 2002. Najbrž se bo upokojil. »Skupaj sva se bojevala 15 let, zdaj je čas za nove borce,« se strinjata Bandelj in Doehle.

Problematičen davek na tonažo

»Ladjarstvo je v zadnjih letih v hudi krizi, v Sloveniji pa je dodatna težava tudi določba v zakonu o davku na tonažo, ki zahteva, da moramo ladjarji denar od prodaje ladij vložiti v dejavnost, kar pa je v zadnjih letih zelo težko, ko smo ladje zaradi slabih razmer na trgu prisiljeni prodajati in se zaradi nizkih voznin pravzaprav vsi bojujemo za preživetje,« pravi Doehle in dodaja, da nobena druga država nima takšnega pogoja. Zato upa, da se bo z našo državo uspel dogovoriti, da bi se to spremenilo. Zakon o davku na tonažo je v Sloveniji prav na vztrajanje Splošne plovbe začel veljati leta 2008, sprejeli smo ga za obdobje 10 let. Konec letošnjega leta se torej izteka.

Sedež ostaja v Portorožu

»Da. Sedež podjetja ostaja v Sloveniji. To ste me spraševali že takrat, ko smo postali večinski lastniki in danes vam odgovarjam enako,« je Doehle odgovoril na naše vprašanje, ali sedež podjetja ostaja v Sloveniji ali ga morda seli v Nemčijo, glede na to, da je Splošna plovba del skupine nemškega ladjarja Peter Doehle. V Splošni plovbi je trenutno zaposlenih 40 ljudi in razen dosedanjega predsednika uprave Egona Bandlja za zdaj nihče drug ne odhaja iz podjetja. Je pa Doehle že napovedal, da bodo nadaljevali z mehkim načinom zmanjševanja števila zaposlenih, z upokojevanjem. V naslednjih mesecih naj bi na tak način iz podjetja odšlo še enajst ljudi. Splošna plovba ima trenutno le še šest svojih ladij, pet jih ima v upravljanju od Petra Doehleja, v zadnjih letih pa posluje z izgubo.