Kdor se bo po 1. juliju z avtomobilom odpeljal na zdravniški pregled v trboveljski zdravstveni dom ali bolnišnico, bo imel več možnosti, da bo našel parkirni prostor. Občina bo namreč v naslednjih dneh pod bolnišnico postavila dva parkomata in označila 41 po novem plačljivih parkirnih mest. Prve pol ure bo parkiranje brezplačno, za vsako naslednjo uro pa bo ob delavnikih med 7. in 16. uro treba odšteti po 50 centov. Brezplačno pa bodo lahko še naprej parkirali invalidi, ki jim je namenjenih šest prostorov.

Na občini so s tem korakom med občani povzročili precej hude krvi. Komentatorji na družbenih omrežjih so besneli, češ kako si dovolijo služiti na račun bolnih, jemati tistim, ki že tako nimajo denarja, očitali so, da je najlažje parkirnino računati na vedno zasedenih prostorih, sploh pa naj bi bilo sramotno to početi v okolici bolnišnic.

Bolni parkirnih prostorov ne najdejo

Vendar na občini poudarjajo, da so ukrep res sprejeli zaradi prezasedenosti parkirišča, a ne, ker bi ga zasedli obiskovalci bolnišnice ali zdravstvenega doma, temveč ga zasedajo okoliški stanovalci in uslužbenci bližnjih poslovnih lokalov. »Bolnim in starejšim ljudem, mamicam z otroki in drugim želimo prihraniti korake, ki bi jih sicer morali prehoditi od prostega parkirišča do ustanove,« pojasnjujejo na občini in poudarjajo, da želijo z uvedbo parkomatov povečati število prostih parkirnih prostorov na račun tistih, ki zasedajo parkirišče, vendar ne potrebujejo zdravstvenih storitev.

Za uvedbo plačljivih parkirnih prostorov pa so se odločili prav na pobudo številnih občanov in obiskovalcev zdravstvenega doma, dodajajo. Tisti, ki jih zdravniki pošljejo na preiskave v celjsko bolnišnico ali ljubljanski klinični center, namreč vedo, da so cene v okolici teh bolnišnic precej zasoljene in lahko za uro parkiranja odštejejo tudi več kot dva evra, pri čemer je treba polno ceno za vsako nadaljnjo uro plačati tudi zgolj za nekaj »prekoračenih« minut.

Za kakovostnejše življenje v mestu

V Trbovljah bo čas parkiranja sorazmeren s plačano vsoto. Če bo torej nekdo plačal 60 centov, bo lahko vozilo parkiral za 112 minut. S tem so se na občini želeli izogniti tudi morebitnim neprijetnostim, ker parkomata ne vračata drobiža. Bosta pa sprejemala le kovance, so še poudarili in dodali, da bodo v primeru, če se bo pokazala potreba po drugačnem načinu plačevanja, parkomata nadgradili še za plačevanje z moneto ali podobnim sistemom.

Plačilu pa se ne bo mogoče izogniti. Območje okoli bolnišnice bodo namreč odslej še pozorneje nadzorovali mestni redarji, ki bodo na začetku ljudi le opozarjali, da je parkiranje plačljivo, po kakšnem tednu pa bodo lastnike vozil brez vidno nameščenega parkirnega listka oglobili, napovedujejo na občini.

Parkomata bo dobavilo in vzdrževalo podjetje PIMA-inter, ki mu je občina za dva parkomata plačala 10.790 evrov. V to ceno so všteti tudi letni servis in programske posodobitve, medtem ko bo PIMA-inter za vzdrževanje in odzivnost zaračunal še dodatnih 100 evrov mesečno, javnemu podjetju Komunala Trbovlje pa bo občina za upravljanje parkomatov plačevala 150 evrov na mesec. Letno to znaša 3000 evrov fiksnih stroškov, parkirnin pa naj bi pobrali za dobrih 700 evrov na teden oziroma okoli 37.000 evrov na leto. Dobiček bodo, tako obljubljajo na občini, namenili za nakup, popravilo in vzdrževanje otroških igral ter ukrepe za izboljšanje (prometne) varnosti v mestu.