Po letu 2008 in Goranu Dragiću, ki so ga kot 45. izbrali San Antonio Spurs, a nato njegove pravice v menjavi poslali v Phoenix, je bil na naboru lige NBA znova izbran slovenski košarkar. V Barclays Centru v Brooklynu je Vlatka Čančarja kot 49. po vrsti izbralo moštvo Denver Nuggets. Pravico prvega izbora so si v menjavi nekaj dni pred naborom zagotovili pri Philadelphii 76'ers, kjer so se po pričakovanjih odločili za 19-letnega organizatorja igre z univerze Washington Markella Fultza.

Še vsaj dve sezoni v Evropi

Potem ko je nekaj dni pred pričetkom kar 33 Evropejcev umaknilo svoje ime iz nabora lige NBA, je postalo jasno, da so delnice 20-letnemu Koprčanu Vlatku Čančarju, ki nastopa za srbski klub Mega Bemax, močno poskočile in da obstaja lepa možnost, da bo izbran v drugem krogu. Sprva so krilnemu košarkarju napovedovali izbor povsem pri repu, a so ga na koncu kot 49. izbrali Denver Nuggets. Moštvo iz Kolorada je v prvem krogu kot 13. izbralo Donovana Mitchella z univerze Kentucky, a ga v zameno za Treyja Lylesa ter 24. izbor Tylerja Lydona z univerze Syracuse poslalo v Utah. »Presrečen sem, da sem bil izbran na naboru lige NBA. Lahko rečem, da so se mi uresničile sanje. Naslednja želja pa je, da bi v ligi NBA tudi zaigral,« je povedal Vlatko Čančar.

Mediji onkraj Atlantika, posebno tisti, ki pozorno spremljajo dogajanje pri Denverju, so z izborom kluba zadovoljni. Strategija pri Čančarju je sledeča. Denver ga namerava v Evropi pustiti vsaj še dve sezoni, ob tem pa budno spremljati njegov razvoj. Če se pokaže, da bo šel v pravo smer, si utegne izboriti mesto v moštvu. Na naboru leta 2015 in 2016 je Denver podobno storil tudi z izboroma Nikole Radičevića in Petra Cornelia v drugem krogu, a za zdaj njun razvoj še ni zadovoljil tamkajšnjega strokovnega štaba. Sta pa oba omenjena igralca po naboru nemudoma nastopila na poletni ligi. Enako si pri Denverju želijo tudi v primeru Čančarja, a dokončna odločitev še ni bila sprejeta. Nekdanjega člana Koša Koper in Olimpije sicer med 15. in 23. julijem na Kreti v Grčiji s slovensko reprezentanco čaka nastop na evropskem prvenstvu do 20 let.

Po izboru so mediji v Denverju Čančarja vzeli pod drobnogled. Kot njegovo največjo vrlino so izpostavili dober met in pohvalili razpon rok, ki znaša 211 centimetrov. Če se želi Koprčan v prihodnosti prebiti v moštvo Denverja, pa tamkajšnja sedma sila ocenjuje, da mora izboljšati igro v obrambi in hkrati atletske sposobnosti, saj naj se po parketu še ne bi gibal tako, da bi se lahko kosal s konkurenco v najmočnejši ligi na svetu. Ob tem niso pozabili pripomniti, da se lahko to v letu ali dveh popolnoma spremeni.

Navijači Philadelphie zadovoljni

Letošnji nabor v ligi NBA sicer ni postregel s kakšnim večjim presenečenjem. Philadelphia 76'ers je kot prva izbrala Markella Fultza z univerze Washington. Moštvo trenerja Bretta Browna je v zadnjih letih z visokimi izbori sestavilo mlado in atletsko moštvo, v katerem so med drugim še Dario Šarić, Ben Simmons, Joel Embiid in Jahlil Okafor. Navijačem je usmeritev kluba očitno izredno všeč, saj so pokupili že več kot 14.000 sezonskih vstopnic. Dvorana Wells Fargo Center jih sicer sprejme 21.600. LA Lakers so kot drugi izbrali Lonza Balla iz UCLA, glavna zvezda večera pa je bil kdo drug kot njegov oče LaVar Ball, ki po medijih že dalj časa hvali svojega sina, nič drugače pa ni bilo tudi tokrat: »LA Lakers bo že v prvi sezoni popeljal v končnico. Kar obiščite me, ko se bo to zgodilo. Na sebi bom imel kapo, na kateri bo pisalo: 'Sem vam rekel.'« Boston Celtics so kot tretjega izbrali Jaysona Tatuma iz Duka, Phoenix Suns kot četrti Josha Jacksona iz Kansasa in Sacramento Kings kot petega De'Aarona Foxa iz Kentuckyja.

Poleg Čančarja je bilo na tokratnem naboru izbranih še devet Evropejcev. Najviše Finec Lauri Markkanen, ki igra za univerzo Arizona. Kot sedmega ga je izbrala Minnesota, a ga v menjavi skupaj s Krisom Dunnom in Zachom LaVinon poslala v Chicago za Jimmyja Butlerja in 16. izbor Justina Pattona. New York je kot osmega izbral Francoza Franka Ntilikina, Toronto kot 23. Britanca OG-ja Anunobyja, Orlando kot 25. Latvijca Anžejsa Pasečniksa (v menjavi poslan v Philadelphio), Houston kot 43. Nemca Isaiaha Hartensteina, Philadelphia kot 50. Francoza Mathiasa Lessorta, Brooklyn kot 57. Bolgara Aleksandra Vezenkova, New York kot 58. Srba Ognjena Jaramaza in Atlanta kot 60. Francoza Alpho Kabo.