»Uber imam rad bolj kot kar koli drugega na svetu. V tem težkem trenutku v mojem življenju sem sprejel željo investitorjev, da odstopim,« je 20. junija v izjavi, ki jo je prvi objavil The New York Times, časopis, ki je tudi sam igral precej veliko vlogo pri njegovem propadu, sporočil soustanovitelj Uberja Travis Kalanick, ko je odstopil s položaja izvršnega direktorja podjetja. Februar 2015, ko je bil nominiran za najboljšega izvršnega direktorja, se mu je tedaj verjetno zdel svetlobna leta daleč, dramatične zadnje ure, ki so se razpletale v zasebni sobi hotela v Chicagu, pa boleče blizu.

Tam sta Kalanicka s seznamom zahtev, med njimi tudi s to, da do konca dneva odstopi, nenapovedano obiskala predstavnika petih večjih Uberjevih vlagateljev, Kalanickov trimesečni dopust pa je že po enem tednu postal dokončno slovo s položaja direktorja 68 milijard dolarjev vrednega tehnološkega giganta. Ki ga je, ne pozabimo, Kalanick z Garretom Campom zgradil sam ter v osmih letih razvil v podjetje, ki deluje v več kot 80 državah po svetu. Tudi na Hrvaškem, kjer so ga kot še marsikje drugje doletele vojne s taksisti in visoke denarne kazni zaradi kršenja zakonodaje.

Seksizem in spolno nadlegovanje

Odstop Kalanicka, ki ga je ta mesec udarila tudi smrt menda vedno nasmejane mame, ki je s ponosom izrezovala časopisne članke, v katerih se je pojavil njen sin, ni bil nepričakovan, prav tako ne nezaslužen, čeprav naj bi njegov padec po nekaterih namigih motiviral upravni odbor Uberja, ki je s tem želel zvišati vrednost podjetja. Mama, na katero je bil Kalanick močno navezan, je umrla v nesreči na ladji, kjer je bil hudo ranjen tudi oče, a so okoliščine tragedije javnosti neznane, je pa v nasprotju z nesrečo toliko več podrobnosti v zadnjih mesecih priplavalo na vrh greznice neetičnih in celo nezakonitih praks Uberja. S Kalanickom v središču, seveda.

Prvo iskro požara, ki je spomladi iz Uberja pregnal več vodilnih menedžerjev in ustvaril pravo krizo vodenja, je zanetila inženirka Susan Fowler, ki je na svojem blogu februarja letos podrobno opisala seksistične prakse nadrejenih ter politiko Uberjevega vodilnega kadra in kadrovske službe, ki je zaposlenim z odličnimi poslovnimi rezultati gledala skozi prste. In to tudi v takšnih primerih, kot so bila nespodobna povabila nadrejenih, ki so jim v oči padle nove uslužbenke, pa nadlegovanje po telefonu in celo grabljenje za prsi, ki se je med opogumljenimi z alkoholom in drogami zgodilo na eni od službenih zabav v Las Vegasu. Nekatere primere spolnega nadlegovanja, diskriminacije in homofobije je po blogu Fowlerjeve podrobno popisal tudi časopis The New York Times, ki se je med preiskovanjem delovne kulture v Uberju pogovarjal s 30 zaposlenimi in z objavo članka preglasil vse tiste, ki so govorili, da takrat že nekdanja Uberjeva inženirka pretirava ali celo laže.

Ker kritik v javnosti ni bilo več mogoče utišati, je Uber naročil notranjo preiskavo, ki jo je vodil nekdanji generalni tožilec Eric Holder. Ta je, ko se je pogovoril z zaposlenimi ter preučil na milijone dokumentov in 14 temeljnih pravil dela pri Uberju, ki so preferirala komolčenje, agresivnost in odlične rezultate ne glede na sredstva, izdal 47 priporočil, Travis Kalanick pa se je posul s pepelom. A škoda je bila storjena, dosežki Kalanicka, ki se je za povrh vsega zapletel še v spor z Uberjevim voznikom in ga, preden je izstopil iz avta, odpravil z besedami, da nekateri ljudje za svoje sranje vedno krivijo druge, pa so postali stvar pozabe.

Uber, podjetje za ženske na zahtevo

Kalanick, falirani študent računalništva, je Uber po ustanovitvi dveh podjetij za izmenjavo datotek Scour in Red Swoosh zagnal z Garretom Campom leta 2009, z agresivnim vodenjem in delovanjem po principu »zmaga za vsako ceno« pa hitro postal šef najuspešnejšega zagonskega podjetja Silicijeve doline. Mobilna aplikacija za povezovanje potnikov in voznikov, zaradi katere je veliko ljudi prenehalo uporabljati taksije, ga je leta 2014 pognala na Forbesov seznam najbogatejših Američanov, njegova osebna neto vrednost pa je bila konec lanskega leta ocenjena na 6,3 milijarde dolarjev. Milijarde so krepile tudi priljubljenost Kalanicka med ženskami. »Boob-er« ali »ženske na zahtevo« je rad rekel za Uber, čeprav neporočeni 40-letnik ni veliko govoril o svojih romancah.

Edina partnerica, s katero se je pojavljal v javnosti, je bila 26-letna ulična violinistka Gabi Holzwarth. Ko sta bila skupaj, je Travisa opisovala kot nekoga, ki je v njeno življenje vnesel pozitivno energijo in bojevitega duha, ko sta se razšla, pa je razkrila svoj pogled na seksistično Uberjevo kulturo, ki jo je lahko opazovala na družabnih dogodkih. »Šel si na zabavo, tam pa je bil cel kup modelov, ki so jih pripeljali z letalom. To so stvari, s katerimi se radi igrajo,« je povedala Holzwarthova in dejala, da je ta »nezdrav svet nemogočih standardov« zapustila, ker je bilo tako najbolje zanjo. Ni pa nujno, da to ne bo najbolje niti za Travisa Kalanicka. Če ne zanj, pa za Uber zagotovo.