Dejansko mu je tako uspelo naučiti se igranja violine. Zdaj mu je univerza v Oxfordu posodila žlahten leseni inštrument, je poročal BBC. Kaplo je s starši pred leti pobegnil pred sirijsko državljansko vojno v Libanon. Tam so begunci ujeti v brezupu. Odrasli ne morejo najti dela in zagotoviti izobrazbe svojim otrokom. Mladega goslača je pred pravoslavnim samostanom opazila filmarka Susie Attwood, ki je v Libanonu snemala dokumentarni film o sirijskih kristjanih.

Takoj je zaznala nadarjenost mladeniča in vzpostavila stik z oxfordsko univerzo. »Življenje je zanje tukaj zelo težko,« je Attwoodova povedala BBC. »Ko sem videla, kako glasba daje upanje nekomu, kot je Aboud, je bilo to tako ganljivo, da sem morala nekaj ukreniti.« »Ko sem izvedel za fantovo situacijo, sem pomislil, da bi lahko prispevali nekaj pozitivnega,« je razložil kustos Andy Lamb. V univerzitetni zbirki je več kot 2000 novih in starih glasbil. Za mladeniča je izbral obnovljeno, v 19. stoletju v Nemčiji izdelano violino.

»Takoj sem pomislil na nanjo, bila je v lasti moje predhodnice Helene Larue, ki je bila zelo plemenita in radodarna oseba. Če bi se ona soočila s tem primerom, sem prepričan, da bi nemudoma donirala svoj inštrument.« Aboud je neizmerno vesel nepričakovanega darila. »Igranje violine mi pomaga izraziti svoja čustva,« je pojasnil novinarju BBC. »Želim ustvarjati glasbo, nastopati na velikem odru in potovati po svetu.«