V nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju je bilo včeraj pozno popolne z žrebom in podelitvijo priznanj za dosežke v minuli sezoni prvo dejanje sezone 2017/2018. Na prireditvi, ki je bila kar na zelenici osrednjega igrišča in v hudi pripeki, so bili v središču pozornosti predolgega, skoraj dve uri trajajočega sporeda, prvoligaši. Ples kroglic, ki jih je iz steklene posode vlekel vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Nogometne zveze Slovenije Matjaž Jaklič, je določil zanimive pare prvega kroga, ki ga bodo odigrali 15. in 16. julija. Maribor bo obrambo naslova začel proti lokalnemu rivalu Aluminiju, ki mu je lani odščipnil kar sedem točk. Olimpija bo tako kot lani v prvem kolu gostila Celje. Nova prvoligaša Ankaran in Triglav se bosta med seboj pomerila že v prvem krogu. Rudar bo gostil Domžale, Krško pa Gorico. Prvi veliki derbi med Olimpijo in Mariborom bo 26. avgusta v Stožicah.

»V klubu smo vsi usmerjeni v kvalifikacije za ligo prvakov, zato žrebu za slovensko ligo trenutno ne namenjamo posebne pozornosti. V državno prvenstvo gremo, da bomo prvi, na pa drugi ali tretji,« je menil predsednik Maribora Drago Cotar. »V novi sezoni ne bomo več presenečenje, ampak stalnica,« je pristavil predstavnik Gorice Sebastjan Komel. Olimpija napoveduje napad na naslov prvaka. »Tekmujemo z močnejšimi in bogatejšimi od nas. Skušali jim bomo mešati štrene,« je poudaril športni direktor Domžal Matej Oražem, a se je zmotil, saj so Domžale precej bogatejše od podprvaka Gorice.

Ker ni prostih terminov, tudi letos ne bo superpokala, za katerega tudi ni velikega zanimanja med klubi. NZS išče sponzorja, da bi zmagovalec slovenskega pokala prejel tudi denarno nagrado. Upajo, da bodo s trženjem in prodajo televizijskih pravic povečali vsoto denarja, ki jo razdelijo med klube. Trenutno med deset prvoligašev razdelijo pol milijona evrov, vsak klub prejme 25.000 evrov, preostanek pa je odvisen od tekmovalnega uspeha. Predsednik NZS Radenko Mijatović je ponovil, da popolnoma zaupa odločitvi komisije, ki ni podelila licence Kopru in ga je poslala v četrto ligo. Koprčani so napovedali pritožbo na mednarodno športno razsodišče CAS v Lozani in so prepričani, da bodo tako postali enajsti prvoligaš. »Tega, kar napoveduje Koper, ne bom komentiral. Kar koli bi rekel, bi bila špekulacija. Komisija za licence je postopke izvedla tako, kot je zapisano v pravilnikih, in stojim za njenimi odločitvami,« je na vprašanje Dnevnika odgovoril Radenko Mijatović. Več mu jih nismo mogli postaviti, ker so ga sodelavci iz vodstva NZS že napotili k novim obveznostim.

Mijatović je podelil posebno priznanje najboljšemu strelcu lige Johnu Maryju iz Rudarja (17 golov), ki ga na Gorenjsko ni bilo. Predstavniku Olimpije Borutu Arliču se je tako mudilo, da ni počakal na priznanje za tretje mesto v ligi. Ljubljanski klub je medtem igral prijateljsko tekmo s Trepčo in s prvakom Kosova remiziral 1:1 (strelec za Ljubljančane Abass) v generalki pred evropsko tekmo prihodnji teden. Če so bila priznanja za prvaka Mariboru, podprvaka Gorici in pokalnega prvaka Domžalam za predstavnike klubov rutina, je bil najbolj ponosen predsednik Aluminija Zvonko Jevšovar. Klub iz Kidričevega je prvak v športnem obnašanju. »V našem klubu smo pokončni, pošteni in športni nogometni delavci ter igralci,« je poudaril Zvonko Jevšovar.