Osma dirka letošnje sezone formule 1 bo na sporedu v Bakuju v Azerbajdžanu, kjer bo moral Mercedes potrditi prevlado iz Montreala in dokazati, da dvojna zmaga na otoku Notre Dame ni bila naključje. Pri Ferrariju so optimistični, saj je Sebastian Vettel prepričan, da bi lahko zmagal tudi že v Kanadi. A pred vsemi je zahtevna steza, ki ne omogoča veliko prehitevanj.

Srebrnim se je po dirki v Kanadi seveda smejalo na vsa usta, na prvi pogled je bilo videti, da imajo na »pravi« stezi dobre karte v rokah in da so nekako preboleli krizo, v katero so zapadli po nekaj uvodnih dirkah sezone. Toda, mar so jo res? Steza v Bakuju je zelo samosvoja in dejansko združuje lastnosti, ki sicer odlikujejo tako Monte Carlo kot Montreal. Na eni so imeli srebrni ogromne težave, na drugi so bili zelo uspešni. »Baku bo veliko zahtevnejši in za nas težji, kot je bil Montreal,« je povedal eden od inženirjev pri Mercedesu in dodal, »v Kanadi smo vse naredili prav, v Monaku pa vse narobe. Zdaj se bo pokazalo, koliko smo razumeli dogajanje na zadnjih dveh dirkah.« V Bakuju bodo namreč oprijem, temperature in prava izbira pnevmatik igrali ključno vlogo, saj so lansko leto nekatere pnevmatike na tej stezi zdržale vsega šest krogov.

Zato bodo pri Mercedesu stavili na tršo nastavitev dirkalnika. Lewis Hamilton je pred dirko povedal: »V primerjavi z Montrealom je steza veliko bolj položna, zato bo tukaj tudi pritisna sila, ki jo ustvari aerodinamika dirkalnika, zelo pomembna. Zato ni treba dirkalnika nastaviti s tako mehkimi vzmetmi kot v Montrealu, ker smo tam imeli veliko neravnin. A tisti, ki bo znal pravilno delati s pnevmatikami, si lahko obeta dober rezultat. S tem smo imeli v preteklosti nekaj težav, predvsem da smo pnevmatike spravili v optimalno temperaturno delovno okno.« Vodja ekipe Toto Wolff dodaja, da je letos Lewis Hamilton v dirkaško zelo dobri formi, da vozi mogoče najbolje v zadnjih petih letih: »Očitno mu konkurenca Ferrarija daje novo motivacijo. Tudi ko mu ne gre najbolje, se ne izgubi.« In res, Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel je tudi za dirko v Bakuju prepričan, da bodo rdeči povsem pri vrhu: »Montreal ni bil najboljši, čeprav smo bili dovolj hitri tudi za zmago. A ta rezultat je bil bolj splet okoliščin kot dejanske hitrosti. Kako bo v Bakuju, je druga zgodba, lani smo bili precej počasni, letos so razmere drugačne. A to pomeni tudi, da bomo morali vse začeti delati z ničle.«

Ne glede na vse pa mu tudi tekmeci in nekdanji dirkači pripisujejo največje možnosti, da rdečim letos pripelje naslov prvaka. Eden od njih je nekdanji prvak Jacques Villeneuve, ki na prvo mesto postavlja Ferrari in Vettla: »To pa zato, ker ne pri njem ne pri ekipi ne vidim nobene večje pomanjkljivosti. Vettel je trenutno najpopolnejši dirkač, Kimi Räikkönen mu sledi povsem enakovredno. Ker je letos Ferrari pripravil dober dirkalnik, ne vidim razloga, da jim ne bi uspelo. Pri Mercedesu imajo nekaj šibkih točk, če jih zaobidejo, so prvi, če ne, so lahko precej za Ferrarijem. To pa je vedno loterija.«

Ena od večjih novosti je tudi že znana, čeprav še ne dokončna: nov koledar dirk za prihodnjo sezono. Ta naj bi zdaj štel kar 21 dirk, vrača se dirka v Hockenheimu, po dolgih desetletjih pa tudi dirka za VN Francije v Le Castelletu, izpadla pa bo dirka v Maleziji. Kar tri dirke pa bodo na sporedu v »enem kosu«, torej tremi zaporednimi nedeljami – Francija, Avstrija in Velika Britanija, 24. junija, 1. in nato takoj 8. julija.