Čebulni obročki zvenijo tako eksotično, kajne? No, kot nekaj iz filma. Poznate jih najbrž iz filmov, kjer jih največkrat postrežejo kot prilogo k burgerju. Vendar pa so odlični tudi sami. Fantastična jed za zabave. In odlične tekne k ohlajenemu pivu!

Za pripravo sta najboljši rjava ali bela čebula. Če uporabite manjšo, bodo obročki manjši, če pa večjo, bodo pa večji.

Rezine ocvrite v rastlinskem olju – repičnem ali sončničnem, lahko pa tudi v kokosovem. Olje bo zelo vroče, zato pazljivo! Ohlajeno olje pa precedite in uporabite še kdaj – priporočljivo kar za obročke ob naslednji priložnosti.

Na enkrat cvrite le nekaj rezin, da kozica z oljem ne bo prenatrpana (prenatrpanost lahko prepreči hrustljavost skorjice).

Še pozor – masa s pivom naj bo malenkost gostejša od mase za palačinke – naj bo kot masa za šmorn.

Rezinice so najboljše tople, lahko pa jih postrežete tudi sobne temperature.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za vsaj 4 osebe)

2 čebuli

2,5 dcl svetlega piva

450 g moke (razdeljena na pol)

1/2 žličke pecilnega praška

1 žlička soli

1/4 žličke belega popra

1 liter (repičnega) olja

PRIPRAVA

Čebuli narežite na centimetrske rezine, potem pa jim odstranite zunanjo lupino, rezine pa med seboj ločite.

Rezine potopite v ledeno mrzlo vodo (mrzli vodi dodajte ledene kocke, če jih imate na razpolago). V posodi najprej zmešajte polovico moke, pecilni prašek, sol in poper, potem pa dolijte pivo in dve žlici ledene vode in dobro zmešajte. Masa naj ne bo pretekoča – naj spominja na šmorn, ne na maso za palačinke.

Na krožnik stresite drugo polovico moke in pripravite kuhinjsko brisačo ali servet. Olje zlijte v kozico in ga segrejte na 180°c. Čebulne rezine prenesite na kuhinjsko brisačo, da se odcedijo.

Vsako rezino posebej najprej obložite z moko, potem pa dajte v maso. Z vilico rezino obračajte, da se masa oprime vse pomokane rezine, potem pa jo najprej odcedite, da dol spolzi vsa odvečna masa, potem pa jo pazljivo položite v olje. Olje bo vroče, zato pazite! Rezine cvrite približno 4 minute, okoli dve minuti na stran. Kozice ne prenatrpajte, na enkrat ocvrite le nekaj rezinic.

Ocvrte rezine odlagajte na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odvečno olje odcedi. Pripravljene rezine potresite še z nekaj soli in takoj postrezite.